– Det är en force majeure-lagstiftning som vi kommer att ha i beredskap i händelse av att allt bryter samman och flyktingströmmen bara kommer och slutar i Norge eftersom vi är högst upp i Europa. Norge blir slutdestinationen, eller hur? säger Erna Solberg i en intervju med Berlingske.
Lagstiftningen kommer snart att läggas fram i stortinget och väntas få ett brett stöd, liksom andra åtstramningar av asylpolitiken som Norge gjort den senaste tiden.
Enligt Berlingske har den norska regeringen fått hård kritik av flera remissinstanser. Advokatsamfundet i Norge menar att det är ett klart brott mot Norges så kallade "internationella förpliktelser", eftersom det strider mot Genèvekonventionen att avvisa svenskar som söker asyl utan att pröva deras asylansökan.
Men Solberg försvarar politiken.
– Vi måste vidta vissa åtgärder för att förbereda oss inför de värsta av scenarier, säger hon till Berlingske.
Sverige mot kollaps
Även i Sverige växer oron för vad som ska hända om ekonomin drabbas av en kris och bidragen inte längre kan betalas ut. Utrikesminister Margot Wallström (S) har varnat för en systemkollaps om inte antalet asylsökare minskar och nationalekonomen Tino Sanandaji betonar att krisen kan förvärras av en samtidig priskorrigering på bostadsmarknaden.
"Om statens finanser urgröps och räntan stiger finns risk för en kedjereaktion där bostadsbubblan spricker under pågående flyktingkris. Om det sker har Sverige små reserver och inga marginaler", konstaterade Sanandaji i ett debattinlägg i höstas.
Liknande uttalanden kommer från polisen, som i utsatta delar av Sverige kan behöva använda fyra bilar för ett trivialt ingripande, enligt Aftonbladet.
– Det här är förmodligen den största utmaningen för svensk polis sedan andra världskriget, säger Patrik Engström, chef vid gränspolisen på nationell nivå, till den tidningen.