Det är Norges regering som överväger att frånta 1.600 somalier deras status som flyktingar, och därmed deras möjligheter att stanna i Norge.
Detta sedan man bedömt att deras hemland Somalia är tillräckligt tryggt att åka tillbaka till. Islamisterna i Al-Shabaab har pressats tillbaka och landet har fått en regering, även om strider ännu pågår.
I juli meddelade Sveriges regering att man fördubblar sitt bistånd till landet till 3 miljarder, som ett "utökat stöd till Somalias pågående freds- och statsbyggnadsprocesser".
Enligt den norska regeringen är det inte mer än rimligt att personer som inte längre har skyddsbehov återvänder hem.
Så kallade människorättsgrupper menar dock att statsledningen bryter mot FN:s flyktingkonvention, Europakonventionen, den inhemska utlänningslagen samt Norges grundlag.
Denna uppfattning delas inte av statssekreterare Torkil Åmland från Fremskrittspartiet.
Han säger till NTB att vissa organisationers ogillande av regeringens stränga asyl- och invandringspolitik inte är detsamma som att några regler brutits.
– Hela utgångspunkten för flyktingkonventionen är att bara personer med verkliga skyddsbehov har rätt att stanna. Varken vår konstitution eller våra internationella skyldigheter innebär att en utlänning har rätt till en viss typ av status i Norge, säger han.