Britt-Marie fick besök av en kamerautrustad irakier, 24-årige Daban Ibrahim, som smygfilmade henne när han sökte bidrag hos Röda korset. Ibrahim är en kristen arab med mångkriminell bakgrund och har under sin tid som bidragsberoende invandrare i Sverige bland annat dömts för våldsbrott. År 2012 dömdes han för olaga hot, olaga intrång, grov stöld, hot mot tjänsteman samt förgripelse mot tjänsteman.
När Ibrahim ställde ett antal provocerande frågor till Britt-Marie om bidrag till svenskar och invandrare så konstaterade den 70-åriga Röda korset-kvinnan att det finns många svenska ungdomar som inte får något jobb och som inte kan flytta hemifrån och bilda familj, på grund av att de har det svårt ekonomiskt. Hon tyckte att Sverige borde hjälpa sina egna ungdomar först, medan man hjälper invandrare i deras hemländer.
"Vi har tappat en hel generation", säger kvinnan om svenska ungdomar.
Daban Ibrahim laddade upp sin video på nätet och det dröjde inte länge innan landets vänsterjournalister hade satt tänderna i Britt-Marie. Klippet uppmärksammades bland annat av Aftonbladet, som under rubriken ”Röda korset-kvinna kränkte invandrare” valde att utmåla henne som en högerextrem rasist.
”Daban Ibrahim gick till Röda Korset för att be om hjälp till sin familj. I stället möttes han av rasistiska svar från en av de anställda”, skriver Aftonbladets journalist Karin Moberg.
I ett pressmeddelande skriver Röda korset att videon resulterade i uteslutning ur organisationen, men generalsekreteraren Ulrika Årehed Kågström säger till Nyheter Idag att kvinnan lämnade frivilligt.
– För oss är det viktigt att om det är så att man inte står för alla människors lika värde då kan man inte representera Röda korset, säger Årehed Kågström, som till skillnad från den gratisarbetande kvinnan lyfter en lön om 86 000 kronor i månaden från organisationen.
När Nyheter Idag får tag i den drabbade kvinnan är hon förkrossad över vad som har hänt. Hon har svårt att förstå varför Röda korset agerar som de gör.
– Det har jag ingen aning om. Jag visste inte att jag skulle bli uthängd i tidningen eller på facebook. Dalarnas tidningar hävdar att de försökt få tag i mig, men det har de inte gjort, säger kvinnan innan hon börjar gråta.
– Jag vågar inte lita på någon, jag vet inte om jag vågar prata med dig heller. Man kan inte lita på någon i media. Jag vet ju inte vad som kommer stå i tidningen efter att jag pratar med dig, säger kvinnan till Nyheter Idag.
Britt-Marie heter något annat i verkligheten.