Coronavaccin
Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har hamnat i blåsväder efter att ha vägrat lämna ut sina sms med Pfizers vd.

EU-åklagare inleder brottsutredning om vaccineringen mot covid-19

Publicerad 14 oktober 2022 kl 20.33

Utrikes. Efter att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vägrat lämna ut sina sms med Pfizers vd bekräftar nu EU:s åklagarmyndighet EPPO att en brottsutredning har inletts med anledning av vaccininköpen under coronapandemin.

Dela artikeln

Det är oklart om utredningen rör Ursula von der Leyen eller någon annan EU-höjdare, men EPPO är ett åklagarkontor som sysslar med högnivåkorruption inom unionen och dess olika organ.

"Den europeiska åklagarmyndigheten (EPPO) bekräftar att den handlägger en pågående utredning om inköpen av covid-19-vaccin i EU. Denna exceptionellt ovanliga bekräftelse efter ett extremt högt allmänintresse i frågan. Inga ytterligare detaljer kommer att offentliggöras i detta skede", skriver EPPO i ett pressmeddelande.

Många reagerade när EU-kommissionen tog fram särskilda vaccinpass och en rad andra tvångsåtgärder när den förhållandevis milda virusvarianten omikron redan hade tagit över i unionen. Dödligheten i sjukdomen hade då fallit långt under den nivå som gäller för vanlig influensa.

De vacciner som berättigade EU-invånare till vaccinpass var dessutom förhållandevis ineffektiva mot omikron.

EU-kommissionen tillbakavisade dock alla spekulationer om korruption och hävdade istället att det omfattande vaccinprogrammet var medicinskt motiverat.


Nyheter från förstasidan

S har lagt 5 miljoner på egna trollfabriker

Hånar konkurrerande politiker – anonymt. Men att SD gör samma sak är S-ledaren Magdalena Andersson djupt kritisk till.0 

Ekonominyheter

Bankomat bygger egna kontantdepåer

Startar eget distributionsnät när andra lägger ned.. "Bankomat kommer fortsätta att se till att människor kan ta ut och sätta in kontanter".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.