Nio av tio asylsökare saknar pass

Publicerad 27 augusti 2014 kl 21.01

Inrikes. I år beräknar Migrationsverket att 85 procent av de 80.000 asylsökare som tar sig Sverige inte kommer att uppvisa några pass. Det kan bland annat röra sig om personer som inför ankomsten i Sverige kastar sina passhandlingar för att enklare kunna ljuga om sin bakgrund och få asyl och automatiskt permanent uppehållstillstånd.

Dela artikeln

Förra året var siffran ännu högre. Av de 54.000 personer som sökta asyl under 2013 var det 49.500, det vill säga 91 procent, som inte hade några pass med sig.

Den höga andelen gör att Migrationsverket får lägga ned stora resurser på att försöka hjälpa asylsökare att "göra sin identitet sannolik".

– Det finns olika sätt som vi arbetar med. Det kan röra sig om att fastställa från vilken region personerna kommer med hjälp av språkanalyser. Eller att, när det saknas fullvärdiga id-handlingar, ändå visa på en samlad dokumentation som gör det sannolikt att man är en den här personen och kommer från den här regionen, säger Migrationsverkets pressinformatör Sophia Öhvall Lindberg till Fria Tider.

Vet inte vad det beror på
En stor del av asylsökarna tar sig illegalt till Sverige med hjälp av människosmugglare, och någonstans under resan tenderar passen att försvinna. Migrationsverket vet inte varför.

– Vi noterar att väldigt många saknar id-handlingar när de kommer hit, vilket förmodligen är kopplat till att man kommer med hjälp av människosmugglare. Hur det hela går till har jag faktiskt ingen uppfattning om, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Myndigheten utreder inte själv vad som händer med passen utan hänvisar till polisen.

– Det är ju en del av de rättsvårdande myndigheterna att arbeta med hur verksamheten kring människosmugglare ser ut, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Kräver skärpta regler
Den tidigare flyktingombudsmannen och SvD-skribenten Merit Wager är starkt kritisk till hur systemet fungerar och efterlyser en ny lagstiftning som gör asylsökare skyldiga att uppvisa giltiga id-handlingar för att kunna få stanna.

"För att ett land ens ska påbörja en asylprocess måste landet veta vem det är som söker asyl, varifrån han kommer och varför han anser sig behöva skydd. Det kan inte för mycket begärt ens i Sverige att man avkräver personer som söker en så stor förmån/rättighet som asyl eller uppehållstillstånd är, att han styrker identitet, sin nationalitet och – så långt någonsin möjligt – styrker sin asylberättelse!" skriver Merit Wager på sin blogg.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.