Att döpa prinsessan till Estelle är en politisk markering från kungahuset, skriver forskaren och författaren Göran Burén på Newsmill. Enligt honom är det känt att kungen och drottningen är missnöjda med hur svenska myndigheter har skött fallet Folke Bernadotte. Kungaparet har aldrig besökt Israel.
Den israeliska regeringen lovade högtidligt en gång i tiden att fortsätta spaningarna efter mördarna. Men, påpekar Göran Burén, ingenting hände, trots att gärningsmännen några årtionden senare framträdde helt öppet och erkände vad de gjort. Och ingen svensk regering har efter 1950, när fallet begravdes, frågat hur det gick med efterspaningarna.
Göran Burén beskriver också hur olika Israel-närstående element drivit en kampanj mot Folke Bernadotte för att göra gällande att han var en antisemit. Därför har han också blivit misstänkliggjord i Sverige. Hans insats med de Vita Bussarna är någorlunda väl känd, men arbetet med en rättvis lösning på Palestinafrågan är det få som känner till.
"När den israeliske presidenten Herzog besökte Sverige ville de kungliga säga något bitskt om Folke Bernadotte, men det fick de inte för UD. Det är ingen orimlig tolkning att kungahuset med sitt namngivande vill bidra till att återupprätta Folke Bernadottes minne. Det är inte känt vilket namn man hade i beredskap åt en liten gosse - Folke är en god gissning", skriver Göran Burén.