SI:s åsiktsregister

Myndighet anklagas för åsiktsregistrering – har Twitter-blockerat 12.000 oliktänkande

Publicerad 15 maj 2017 kl 19.56

Inrikes. Sveriges officiella Twitterkonto @sweden har blockerat 12 000 personer som påstås vara "näthatare". Blockeringen har skett utifrån en lista framtagen av "experter på näthat", skriver myndigheten Svenska institutet (SI), som har kontrollen över Sveriges konto på Twitter. Nu ställs frågan om myndigheten sysslar med åsiktsregistrering.

Dela artikeln

Svenska institutet är en statlig myndighet vars uppgift är att öka omvärldens intresse för Sverige. Myndigheten driver bland annat Sveriges officiella Twitterkonto, @sweden, där en ny twittrare skriver varje vecka.

Mellan 8–14 maj gästades @sweden av Vian Tahir, som beskrivs som en "expert inom nätsäkerhet" och som enligt SI "till vardags arbetar med att hjälpa andra att skydda sig mot troll och näthat". Vian Tahir är en vänsteraktivist som 2014 uppmärksammades på Fria Tider sedan hon fått pengar av Allmänna arvsfonden för att finansiera projektet Nätaktivisterna, som går ut på att utbilda ungdomar i att bekämpa invandringskritik på nätet.

Under sin vecka som @sweden har Vian Tahir med myndighetens godkännande använt en så kallad blockeringslista, som är framtagen av "experter på näthat".

Med hjälp av listan har Svenska institutet blockerat 14 000 andra Twitter-konton från att följa och interagera med @sweden. 2000 av kontona är så kallade robotar, medan 12 000 är helt vanliga människor, många svenskar som inte längre kan följa sitt eget lands Twitter.

SI har även tidigare givit "curatorerna" frihet att blockera användare, "men denna vecka har det skett i större skala, enligt systematik och dessutom förebyggande", skriver myndigheten på sin hemsida.

Enligt Svenska institutet är dessa 12 000 blockerade konton så kallade näthatare, högerextrema och nynazister.

"Cirka 12 000 internationella och svenska konton som ägnar sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter. Dessa konton har ofta högerextrem och/eller nynazistisk inriktning och hetsar även till våld", påstår Svenska institutet.

– I vår djupanalys av @sweden har vi kunnat se att tre fjärdedelar av näthatet kommer från konton som aldrig tidigare interagerat med oss. För att skydda sig mot näthat räcker det alltså inte att blockera när något väl händer. Vi måste också arbeta förebyggande för att skapa en säker arena för våra curatorer, säger SI:s Jenny Ljung i ett uttalande.

Men på Twitter ställer sig användare helt frågande till varför de blockerats.

"Är alltså blockerad från Sweden kontot pågrund av 'Vian' som jag inte ens interagerat med. Länge leve åsikts- och yttrandefriheten", skriver en person.

"Blockerad av @sweden som jag aldrig tweetat om och inte följer", skriver en annan.

"Jag har aldrig varit anonym. Alltid stått med namn o bild. Har heller aldrig talat med detta konto men är blockad", påpekar en kvinna.

"Ingen aning. Jag är blockerad av @sweden och det här är min första tweet till dem någonsin", skriver Alex.

Nu ställs frågan om det myndigheten sysslar med är åsiktsregistrering.

"Många misstänker att de blockerats på grund av att de inte delar förra veckans kurators politiska åsikter, vilket väcker frågan om denna blocklista varit ett politiskt åsiktsregister som hanterats av en svensk myndighet", skriver författaren Lars Wilderäng, som uppmärksammat blockeringslistan på sin blogg.

Enligt Wilderäng återfinns försvarsmaktsanställda, poliser, andra myndighetsanställda, krönikörer i storstadsmedia och vanliga företagare i blockeringslistan. Många av de blockerade är inte anonyma utan uppträder med för- och efternamn samt foto på sig själva, påpekar Wilderäng.

Även Fria Tiders konto har blockerats av myndigheten.

Mats Skogkär, ledarskribent på Sydsvenskan, är en annan av dem som blockerats, skriver han på Twitter på måndagskvällen:

Exakt hur blockeringslistan är framtagen och vilka "experter" det är som ligger bakom den framgår inte av Svenska institutets hemsida. Fria Tider har sökt Svenska institutet och Jenny Ljung för en kommentar.


Har gett flera tusen vård. Hänvisar till "humanitära" skäl – möter skepsis.0 Plus

Ekonominyheter

Majoritet för totalförbud av telefonförsäljning

Tre av fyra säger ja.. Konsumentverket vill se betydligt hårdare tag.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.