Semantix har förgäves försökt invända att det kan leda till konflikter på arbetsplatsen och att det är kränkande att en anställd vägrar att skaka hand med personer av ett visst kön.
Arbetsdomstolen fastslår i domen att bolagets policy "har kommit att missgynna den grupp muslimer vars religiösa tro innebär att de inte får beröra personer av motsatt kön utanför den närmaste familjekretsen".
Domstolen gör vidare bedömningen att kravet på just handhälsning inte kan anses vara nödvändigt för att undvika obehag eller trakasserier på arbetsplatsen.
Den skattefinansierade myndigheten Diskrimineringsombudsmannen, DO, är av samma uppfattning.
– Det här är en svår fråga och det var därför vi bedömde det viktigt med en prövning i domstol. Domen innefattar en noggrann avvägning som beaktar arbetsgivarens intressen, individens rätt till kroppslig integritet, och vikten för staten att upprätthålla ett skydd för religionsfriheten, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet, i ett pressmeddelande.
Enligt Arbetsdomstolen har Semantix utsatt kvinnan för "indirekt diskriminering" och bolaget ska därför betala 40.000 kronor i diskrimineringsersättning.
DO hade krävt ett dubbelt så högt skadestånd till kvinnan – 80.000 kronor.