Inom Miljöpartiet är opinionen stark för att partiet ska arbete för en ökad invandring till Sverige. Detta har varit den stora striden under årets partikongress i Linköping. Alla inom partiet är överens om att Sverige ska ha en mer generös asylinvandring, men inte exakt hur det ska gå till.
Partistyrelsen yrkade nej till en motion om allmän flyktingamnesti, eftersom man inte tycker det vore rättssäkert.
På lördagsmorgonen kom styrelsens kompromiss med partiets gräsrötter: ett förslag om att så kallade ensamkommande som kom till Sverige under 2015 på nytt ska få ansöka om uppehållstillstånd i Sverige utifrån den ålder de hade när de anlände till landet.
Partiets ungdomsförbund Grön Ungdom, som egentligen vill ha amnesti, krävde under kvällens omröstning ett tillägg om att de ensamkommande dessutom ska få permanenta uppehållstillstånd. Med sju rösters marginal röstades förslaget med ungdomsförbundets tillägg igenom.
Det innebär att Miljöpartiet nu ska arbeta för att ensamkommande som anlände till Sverige 2015 men fått avslag på sin asylansökan, ska kunna ansöka en gång till och då tilldelas permanenta uppehållstillstånd om de får ett ja. De ska också bedömas utifrån den ålder de hade när de kom till Sverige, vilket gör chanserna större att få stanna.
– Jag började gråta, det var två procent på håret. Så det var väldigt, väldigt nära. Jag är väldigt glad, vi har kämpat för det här så länge, säger Rebecka Forsberg, ombud från Grön ungdom, till Ekot.
Grön Ungdoms förslag vann med 128 röster mot 121 för partistyrelsens något mer återhållsamma förslag.
Omröstningen innebär ett bakslag för MP-ledningen. Men språkröret Gustav Fridolin säger ändå att han är stolt över sitt parti, för att det kämpat så hårt för de här "barnen". Egentligen tycker hela Miljöpartiet att de ensamkommande ska få permanenta uppehållstillstånd, säger Fridolin, men menar att det inte kommer gå igenom i riksdagen eftersom andra partier inte stödjer ett sådant förslag.