Situationen i Turkiet
Recep Tayyip Erdoğan är Turkiets president.

Svidande förlust för turkiska islamister

Publicerad 8 juni 2015 kl 19.39

Utrikes. Det blev ett katastrofval igår för det turkiska maktpartiet AKP som med sin islamistiska bakgrund varit den dominerande politiska kraften i landet i över ett decennium, rapporterar bland annat Reuters.

Dela artikeln

Valresultatet i Turkiet

  • AKP: 40,9 % (-8,9)
  • CHP: 25,0% (-0,9)
  • MHP: 16,3% (+3,3)
  • HDP: 13,1% (+7,4)

Turkiets nuvarande president Recep Tayyip Erdoğan grundade partiet 2001 och betraktas alltjämt som partiets egentliga galjonsfigur, trots att han förra året klev av från posten som regeringschef till förmån för den nuvarande premiärministern Ahmet Davutoğlu.

De båda politikerna är sunni­muslimer och har tidigare förespråkat politisk islam – så kallad islamism. Stämpeln på AKP som ett islamist­parti har man på senare år desperat försökt att tvätta bort, inte minst mot bakgrund av vad som utspelat sig i de båda grann­länderna Syrien och Irak.

Efter valet igår står det klart att man inte lyckats. Kritiken har varit hård mot regeringen, den politik man bedrivit gentemot Islamiska staten, att man stöttat rebellerna i Syrien och att man förra året lät bli att ingripa mot IS belägring av den syrien­kurdiska staden Kobane.

Valets stora vinnare blev istället kurdiska Folkets demokratiska parti (HDP) som gick från knappt 5,7 procent av rösterna i valet 2011 till 13,1 procent av rösterna igår. HDP är ett vänsterparti med fokus på kurdisk nationalism, direktdemokrati, miljöfrågor och feminism.

Även nationalist­partiet (MHP) gick framåt vid valet igår medan Republikanska folkpartiet (CHP), som är det ledande oppositions­partiet i Turkiet, förlorade röster men lyckades vinna sju nya mandat i parlamentet. CHP grundades för närmare hundra år sedan av den turkiska national­ikonen Mustafa Kemal Atatürk som anses vara det moderna Turkiets fader.

Det turkiska valresultatet oroar framförallt USA som ser Nato-landet Turkiet som en viktig allierad och ett strategiskt placerat land på dörrposten till Mellanöstern. USA har ofta använt sig av Turkiet och Nato-baserna där som utgångspunkt för sina politiska ambitioner i Mellanöstern, oavsett det handlat om att invadera Irak eller understödja gerillakrigföring i Syrien.

Det är just nu osäkert hur det politiska ledarskapet i Turkiet kommer att se ut framöver, om AKP lyckas forma en koalition med något av de andra partierna eller om oppositionspartiet CHP kan tänkas ta över den politiska stafettpinnen.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här är tyske jularaben asylhjälte i BBC

Mördade fyra – skadade hundratals. Mannen bakom terrordådet var huvudperson i ett hjältereportage om muslimer som kämpar för mänskliga rättigheter.0 

Ekonominyheter

Svensk ekonomi fortsatt sämst i EU

Nordliga lånelandet sticker ut i statistiken.. Svårt att få fart på ekonomin trots alla åtgärder på bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0