Den 19 april i år knackade Mohammad på hos kvinnan, som var bosatt i samma område som honom. Han visade upp en handling som han fått från polisen och frågade om det var hon som låg bakom den.
När kvinnan, som är i 30-årsåldern, gav "fel svar" började irakiern överösa henne med knivhugg. Kvinnan fick enligt domen "en livshotande sårskada på halsen, djupa sårskador i ansiktet, sårskador på högra bröstet, vänstra låret och på båda händerna samt underhudsblödningar".
En granne som hörde skrik i trapphuset och såg en man med blodiga armar lämna huset larmade polis klockan 10.31. Polisen var på plats några minuter senare, "noterade omfattande blodbesudlingar i trapphuset" och bröt sig därför in i kvinnans lägenhet.
Dottern satt bredvid i blodpölen
"Där de fann henne liggande på rygg i sängen som var mycket blodig. Hon var knivskuren i ansiktet och halsen men uppvisade livstecken. Bredvid henne satt ett litet barn som visar sig vara NN:s 1,5 år gamla dotter", står det i domen.
Trots de livshotande skadorna lyckades kvinnan överleva tack vare snabb vård. En överläkare som vittnade under rättegången bedömde att hon inte hade överlevt mer än 5-10 minuter till utan vård.
Enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande begick Mohammad dådet under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Han döms därför till rättspsykiatrisk vård för mordförsök.
Motivet är mycket oklart.
– Hon försöker i den rasistiska andan förgöra mig, förklarade Muhammad i polisförhör.
Men han var inte bekant med kvinnan mer än att de var grannar.
Slapp utvisning igen och igen
40-åringen, som fick permanent uppehållstillstånd i Sverige 2003, är sedan tidigare dömd för flera våldsbrott men har gång på gång sluppit utvisning.
I augusti 2005 dömdes han till tio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning, men blev villkorligt frigiven mindre än ett halvår senare. I mars 2010 dömdes irakiern återigen för våldsbrott, den gången för att ha misshandlat en arbetskamrat på en av Samhalls verkstäder i Jämtland. Han är också dömd för bland annat våldsamt motstånd och narkotikabrott.
Den här gången bedömer dock Östersunds tingsrätt att det är läge att skicka hem mannen till Irak.
"Brottet är med hänsyn till den skada, fara och kränkning det har inneburit för målsäganden så allvarligt att den tilltalade inte bör få stanna kvar i landet", skriver tingsrätten i sin dom.