Val 2014
INGA KRAV: Somalier ska kunna jobba som läkare utan formellt krav på licens – det menar Miljöpartiets riksdagskandidat Patricio Ruiz Vergara.

Miljöpartiets valhot: Låt somalier arbeta som läkare UTAN licens

  • Chockerande utspel från Miljöpartiet i Östergötland
  • Planen: Ställ ut en särskild muntlig läkarlegitimation
  • Partikamratens tragiska vädjan: Ha överseende med att somalier misshandlar barn
Publicerad 25 augusti 2014 kl 18.29

Inrikes. Låter det som en bra idé att låta en utsatt, och till största delar icke läs- och skrivkunnig, invandrargrupp, som somalier, arbeta som läkare i Sverige utan läkarexamen? Ja, säger Miljöpartiets riksdagskandidat Patricio Ruiz Vergara i en intervju med Norrköpings Tidningar.

Dela artikeln

Fakta somalier:

  • Den somaliska diasporan i Sverige var 32.000 till antalet år 2009. (SCB)
  • Nio av tio somaliska invandrare är analfabeter.(Yle)
  • Varje somalier som får uppehållstillstånd kostar skattebetalarna 10 miljoner kronor.(ABC)
  • En av fem unga somaliska män i Göteborg är inblandade i minst ett våldsbrott under en tvåårsperiod(GP)
  • 82 procent av somalierna i Sverige är arbetslösa.(SR)
  • Medel-IQ i Somalia är ca 68. Det innebär att sannolikheten att en slumpmässig svensk har högre IQ än en slumpmässig somalier är 94 procent.(Lynn 2002)

Vergara, som är fyra på valsedeln i valet till riksdagen i Östergötland, vice ordförande i Miljöpartiet i regionen och språkrör för Gröna Studenter, presenterade förslaget på ett valmöte hos den somaliska föreningen i Norrköping. Han menar att somalier som påstår att de har en läkarexamen utan att kunna styrka det ska ges ett provisoriskt tillstånd och sedan avlägga ett test efter ett år, snarare än som andra medborgare studera för att få en formell läkarexamen.

– Man ska kunna provjobba ett år och sedan testas, föreslår Vergara i intervjun.

Abdulkadir Ahmed Muhamed är ledamot i Norrköpings kommunfullmäktige för Miljöpartiet. Han säger att den särskilda provisoriska läkarlegitimationen för somalier inte bör skickas via post, utan ställas ut muntligt. Detta eftersom somalier ofta slänger post från myndigheter i papperskorgen.

– I Somalia informerar man muntligt, säger Muhamed till lokaltidningen.

Han hävdar samtidigt att svenska myndigheter måste ha överseende med att somalier misshandlar barn, vilket är vanligare i somalisk kultur enligt honom. Muhamed anser att svensk polis inte ska ingripa i somaliska familjefrågor, för att undvika så kallade kulturkrockar, utan att ärendet i stället bör hanteras av kommunen.  

Somalier är en av Sveriges mest utsatta och segregerade invandrargrupper och medför stora utmaningar vad det gäller utbildning, kriminalitet, arbetslöshet och kostnad för skattebetalarna. Se faktaruta.


Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.