Majblommekommittén i Hässleholms kommun har köpt in burkinis och givit dem till de kommunala skolorna för att alla elever ska kunna lära sig simma.
Burkini är ett heltäckande badplagg utvecklat i Libanon som ska dölja muslimska flickors kroppar, så att de kan bada offentligt enligt islams strikta traditioner och regler.
Men många har kritiserat beslutet och menar att det bidrar till ett nytt kvinnoförtryck i Sverige. Det tycker bland andra Sara Mohammad, ordförande i föreningen "Glöm aldrig Pela och Fadime". Samman argument framförde även Sverigedemokraterna när en vänsterpartist tidigare i år ville köpa in tio burkinis till simhallen i Ljungby.
– Burkinin är en symbol för kvinnoförtryck. När Ljungby kommun tillhandahåller burkinin legitimerar man ju det patriarkala förtrycket av kvinnor, sade då Dick Andersson, (SD), ledamot i kultur- och fritidsnämnden i Ljungby, till Smålänningen.
Men nu försvarar Majblommans generalsekreterare Lena Holm inköpet i Hässleholm.
Hon anser att det är en fråga om "barnens bästa".
"Majblommans lokalförening i Hässleholm består av volontärer med dokumenterad kunskap om och erfarenhet av barn och tonåringar i svåra situationer. De har uppdraget att se till alla barns bästa, i enlighet med Barnkonventionen", skriver Lena Holm på sin blogg.
Hon påpekar att skollagen säger att alla elever ska klara av ett simkunnighetsprov för att få godkänt betyg i idrott.
"Det är i korthet bakgrunden till att skolhälsovården för två år sedan vände sig till Majblomman med en förfrågan om att köpa in 3 stycken heltäckande baddräkter för utlåning, så kallade burkinis."
Frågan ska ha kommit upp under enskilda samtal mellan tjejer i högstadiet, som var oroliga för sina betyg, och deras skolsköterska.
Enligt Lena Holm bidrar Majblomman även med sådant som skridskor, hjälmar, simhjälpmedel och annat för utlåning. Majblommeföreningen i Hässleholm ska ha velat ge alla elever en chans att lära sig simma.
"Simkunnighet ger en faktisk livförsäkring som de flesta av oss tar för given. Det ger också gymnasiebehörighet, vilket är en förutsättning för alla ungas möjlighet till en god framtid i Sverige", skriver hon.
Lena Holm betonar att Majblommans Riksförbund har fortsatt stort förtroende för Hässleholms lokala förening.
Att Majblomman skulle bidra till förtryck av tjejer är en ogenomtänkt slutsats, menar hon.
"När förändringsarbete behöver genomföras i ett samhälle är det avgörande att man inte trycker barn och tonåringar framför sig för att bana väg i processen. Det är vuxnas ansvar att gå först", avslutar hon.