Val 2018

Mätinstituten: AFS bakom succé för "övriga partier"

Sympatierna större än mätningarna visar:

  • Yougov: AFS störst i kategorin "övriga", som får 4,8 procent
  • Sentio: AFS ”helt klart” störst bland övriga partier
  • Får eget svarsalternativ hos Demoskop
  • "Vi knackar på riksdagsporten", säger partiledaren Gustav Kasselstrand
Publicerad 27 augusti 2018 kl 19.43

Inrikes. Kategorin ”övriga partier” har ökat kraftigt i svenska opinionsmätningar sedan i våras, till synes utan förklaring. Men nu bekräftar flera stora mätinstitut för Fria Tider att det är Alternativ för Sverige som döljer sig bakom framgångssagan för "övriga partier".
 – När ett parti får så stor publicitet och det finns väljare till budskapet, då är det inte ovanligt att man ser en snabb uppgång till de här nivåerna, säger Lars Gylling på Yougov, där kategorin får 4,8 procent.

Dela artikeln

Opinionsinstitutet Yougov har nyligen publicerat en väljarbarometer där kategorin "övriga partier" slår nytt rekord genom att öka från 4,7 procent i förra mätningen till 4,8 procent i augusti. Det är en marginell ökning, men samtidigt en bekräftelse på att den tidigare uppmätta rekordnivån på strax under fem procent inte var en tillfällighet.

Fria Tider har talat med Yougovs kommunikationschef Lars Gylling som berättar att partiet Alternativ för Sverige, som går till val på att skicka tillbaka minst en halv miljon invandrare, är störst bland partierna i kategorin ”övriga”. Exakt procentstöd för AFS och andra partier i kategorin vill han inte uppge eftersom partiet inte särredovisas.

– I de här 4,8 procenten är de största så klart Alternativ för Sverige, Medborgerlig samling och Piratpartiet, säger han.

– Alternativ för Sverige är största partiet bland dem.

Eftersom AFS inte särredovisas kan de som deltar i undersökningen inte kryssa i partiet som sitt val utan måste välja ”övrigt” och sedan själva skriva partinamnet, berättar Gylling.

Så de som valt AFS har alltså gjort det trots att det inte finns som alternativ?

– Precis.

Skulle man inte kunna tänka sig att det gör AFS underskattade?

– Det är svårt att säga för jag har inte testat det, men det är en teori man kan ha.

Lars Gylling håller med om att Alternativ för Sveriges snabba insteg i väljaropinionen är anmärkningsvärt men menar att det ändå inte är unikt.

– När ett nytt parti får så stor publicitet och det finns väljare till budskapet, då är det inte ovanligt att man ser en mycket snabb uppgång till de här nivåerna, säger han.

Nya väljare till ett invandringskritiskt block

Yougovs statistik visar att AFS budskap om återvandring inte bara lockar tidigare SD-väljare, utan också helt nya väljargrupper som uppenbarligen inte attraherats tillräckligt av Sverigedemokraternas löfte om att ”pausa invandringen tills vi hunnit integrera de som redan kommit” för att bry sig om att rösta. Det invandringskritiska blocket har därmed enligt Yougovs siffror blivit totalt sett större genom Alternativ för Sveriges lansering.

Varifrån kommer AFS väljare?

– Det är främst sådana som inte röstade på något parti 2014 och tidigare SD-väljare, säger Lars Gylling.

Röster från de övriga sju partierna tycks AFS dock inte ha lyckats lika bra med att vinna över.

– Det är inte mycket, förklarar Gylling.

Demoskop: AFS kommer att finnas som eget parti i nästa mätning

Alternativ för Sverige noteras också hos de övriga opinionsinstitut som Fria Tider kontaktat. Bland de institut som använder telefonintervjuer som metod – Skop, Ipsos, Sifo och Demoskop – är dock siffrorna för kategorin ”övriga” marginell och inget av instituten vill peka ut något parti som dominerande bland dessa. Men AFS nämns av samtliga institut när vi frågar vilka partier som finns bland "övriga". Undersökningsföretaget Novus, som själva arbetar med telefonintervjuer, ville emellertid inte besvara frågor per telefon, utan hänvisade till mejl.

Enligt Demoskops opinionschef Peter Santesson kommer Alternativ för Sverige att finnas med bland svarsalternativen i nästa mätning. Deltagarna i undersökningen kommer alltså inte längre att själva behöva skriva in partinamnet efter att ha valt ”övriga”.

Sentio: Alternativ för Sverige ”helt klart” störst bland övriga

Vid sidan av Yougov har det norska opinionsinstitutet Sentio uppmärksammat att Alternativ för Sverige växer. Sentio mäter väljarsympatierna på uppdrag av Nyheter Idag, en nättidning som ägs av partiet Medborgerlig samlings ledare Ilan Sadé.

På Nyheter Idags begäran finns Medborgerlig samling, till skillnad från AFS, med bland partierna som panelen kan välja och särredovisas också i Sentios rapporter. Trots det är Alternativ för Sverige större än Medborgerlig samling även hos Sentio.

– Det är speciellt Alternativ för Sverige, säger Arve Østgaard, seniorrådgivare på Sentio, till Fria Tider på frågan vilka partier som döljer sig i kategorin ”övriga”.

Är det största partiet i den kategorin?

– Ja, helt klart.

Medborgerlig samling då?

– De är inte med i övriga, de har vi egna siffror på. Men de är mycket mindre, de får 0,4 procent.

Sentio och Yougov mest tillförlitliga

Utlandsbaserade Sentio och Yougov är de institut som historiskt varit bäst på att förutse valresultatet för Sverigedemokraterna, vilket tros bero på att instituten mäter sympatier via webbpaneler vilket motverkar den skrämseleffekt som finns hos övriga institut där någon ringer från okänt nummer och frågar människor om deras partisympatier. På grund av AFS tydliga profil att skicka tillbaka invandrare är det troligt att partiet drabbas av samma underskattning som Sverigedemokraterna och att Yougov och Sentio därför är bäst på att fånga upp partiets verkliga stöd.

Trots att Yougov och Sentio lyckats bäst med att mäta resultat för invandringskritiska partier, har även dessa institut underskattat stödet i viss mån. Sentio underskattade SD med 0,2 procentenheter i förra valet och Yougov underskattade partiet med 2,7 procentenheter.

"Knackar på riksdagsporten”

AFS partiledare Gustav Kasselstrand är inte förvånad över siffrorna. Partiet är i full gång med sin valturné och enligt honom upplever AFS ett starkt gensvar från väljarna.

– Det visar att Alternativ för Sverige knackar på riksdagsporten, säger han om resultatet i opinionsmätningarna.

Vad tycker du om att inget institut har Alternativ för Sverige som en valmöjlighet utan att man måste skriva in partinamnet själv?

– Det är ett sätt att försöka hålla nere våra siffror. Man gör ju inte så med Feministiskt initiativ, de har man ju med i listan trots att de inte sitter i riksdagen.

Att opinionsmätningar inte bara förutsäger valresultatet utan också är med och påverkar det är något som flera statsvetare tidigare uttalat sig om. Däribland Tommy Möller i Svenska Dagbladet den 19 september 2010 som då hävdade att ”det finns sådan forskning som visar att det finns en så kallad bandvagnseffekt. Människor flockas kring en uppåtgående rörelse”.

Krönikören och journalisten Tanvir Mansur, som publicerar sig bland annat på vänstersajten Politism, har av just den orsaken uppmanat sina läsare att inte sprida mätningar från Yougov när Sverigedemokraterna fått höga siffror. Om folk får se höga opinionssiffror för partiet kommer nämligen siffrorna att bli ännu högre, skriver han.

”Vi sticker verkligen ut”

Enligt Yougov kommer era väljare inte bara från SD som man skulle kunna tro utan är även personer som tidigare inte röstat på något parti.

– Jag är inte förvånad, vi engagerar ju på ett helt annat sätt, kommenterar Kasselstrand.

Enligt Kasselstrand är det ett underbetyg åt de gamla politikerna att så många tidigare har bojkottat valet och han menar att genom Alternativ för Sverige har många fått ett parti som de länge har längtat efter.

– Det finns inget parti som har drivit frågan om återvandring innan vi lanserades, säger han.

Rättelse: I ingressen angavs felaktigt att Demoskop skulle börja särredovisa AFS. Korrekt är att partiet tas med som ett svarsalternativ som deltagare i undersökningen kan välja.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Malmfälten-skojaren gripen på Cypern

Johnny Uvén fast igen. Lyckades först fly från polisen på Cypern – iförd handbojor.0 

Ekonominyheter

Dagligvaruhandeln faller kraftigt

Svensk handel hårt pressad.. "Läget för många företag är kritiskt."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.