Kristerssons könsbytarlag

M-ledamöter som trycker på fel knapp hotas med straff

Publicerad 16 april 2024 kl 16.02

Utrikes. Moderata riksdagsledamöter som går emot partilinjen i omröstningen om könsbyteslagen riskerar repressalier, rapporterar Aftonbladet.

Dela artikeln

Den mycket omstridda könsbyteslagen ska röstas igenom i riksdagen i morgon onsdag – trots att varken befolkningen eller ens en stor del av politikerna själva vill ha den.

En liknande lag har just röstats igenom i Tyskland, trots starkt motstånd även där. Och så kallade konspirationsteoretiker sprider nu tesen att Sverige helt enkelt har beordrats att införa lagändringarna, sannolikt av USA.

Trots det stora interna motståndet inom M är det få riksdagsledamöter för partiet som vågat yttra sig öppet kritiskt om saken. Ett undantag är Ellen Juntti, som är öppen med att hon tänker trotsa partiledningen i morgondagens omröstning.

En annan M-politiker som varit kritisk, Jan Ericson, beskriver på sin blogg lagen som "fasansfull". Men han har sett till att han befinner sig i USA morgon, så att han slipper rösta.

– Om det hade funnits realistiska möjligheter att påverka utfallet hade jag absolut övervägt [att rösta mot partilinjen]. Men jag bedömer de möjligheterna som obefintliga, säger Ericson till Aftonbladet.

Det kan visa sig ha varit ett smart drag för Jan Ericson – som suttit i riksdagen i 18 år och bara en enda gång röstat emot partilinjen genom att lägga ned sin röst. Och då räknas han ändå som en av de mer självständiga ledamöterna i kammaren.

Enligt Aftonbladet hotas bångstyriga ledamöter med repressalier om de inte trycker på rätt knapp i morgon. Mattias Karlsson, gruppledare för Moderaterna i riksdagen, uppger för tidningen att man i "alla partier" riskerar att straffas om man trycker på en annan knapp än man blir beordrad att trycka på.

– Det brukar bli någon form av konsekvens om man bryter linjen. Jag håller inte för osannolikt att det blir repressalier även i denna gång. Det gäller alla partier, säger Karlsson.

Som exempel på repressalier nämner han att man kan bli av med en utskottsplats eller få byta utskott.

– Det ser nog ungefär likadant i alla partier, säger Mattias Karlsson till Aftonbladet.


Nyheter från förstasidan

DN:s favoritimam har börjat "låta som en ilsken sverigevän"

Från integrationshjälte till radikal. DN ondgör sig över att Salahuddin Barakat har slutat vara liberal.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.