I tisdags skrev Stefan Jakobsson, skolpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, en debattartikel i Svenska Dagbladet där han riktade hård kritik mot lärare som använder katedern för att bekämpa SD.
"Det är inte acceptabelt att lärare använder sin auktoritet i klassrummet för att sprida partipolitiska åsikter", inledde han debattartikeln.
Därefter frågade han sig hur folk skulle ha reagerat om han någon gång under sina 15 år som matte- och NO-lärare propagerat mot Miljöpartiet eller Centerpartiet.
"Alla skulle förmodligen anse att det vore respektlöst och helt oacceptabelt", konstaterar han.
Fick mothugg
Men Jakobsson fick redan dagen därpå mothugg från John-John Ernstsson.
"Är det kanske till och med så att lärare som motarbetar SD gör rätt?" frågar sig Ernstsson, som av SvD presenteras som "tidigare SO-lärare", retoriskt. Han hänvisar till följande formulering i läroplanen:
"Det svenska samhällets internationalisering och den växande rörligheten över nationsgränserna ställer höga krav på människors förmåga att leva med och inse de värden som ligger i en kulturell mångfald."
Därefter för han ett resonemang om att eftersom SD säger "nej till mångkulturalism" i sitt partiprogram, så är det rätt av lärare att agitera emot partiet. Partiets åsikter strider nämligen mot läroplanen, menar den "tidigare SO-läraren".
Formuleringen om "kulturell mångfald" smögs in i läroplanen under 2000-talet. Till att börja med gällde den endast för ämnesområdet samhällskunskap, men sedan 2011 ska tron på mångkulturen genomsyra hela skolan.
Formuleringarna fanns inte alls med i de läroplaner som gällde under 90-talet och tidigare.
Sverigedemokraten Jolin, 16, hotades för sina politiska åsikter – tvingas byta skola
Välfärdsentreprenör
Vad Svenska Dagbladet glömmer att berätta för sina läsare är att John-John Ernstsson inte är en bekymrad före detta lärare i mängden. Han är kvalitets-och utvecklingschef på utbildningsbolaget Medlearn, ett välfärdsbolag som på några år mångdubblat sin omsättning och förra året omsatte över 120 miljoner kronor.
Så sent som under våren var Medlearn med och tävlade om att kamma hem ett lukrativt kontrakt från Stockholms stad som bland annat gäller kommunens SFI-utbildningar. "Upphandlingskaos skapar oro på SFI-utbildningar", skrev SvD Näringsliv i en rubrik i april i år.
En nyhetssökning visar att Medlearn är ett skandalbolag som anklagats för fusk och andra oegentligheter. 2014 anmälde Stockholms stad bolaget till Skolinspektionen, skrev Sveriges Radio då.
Klart är emellertid att företaget tjänat bra med pengar på de senaste årens invandring. Många har gått företagets utbildningar i svenska som andraspråk eller något av alla de komvuxprogram som erbjuds, en marknad som växt kraftigt tack vare den stora invandringen från tredje världen.
– En konkret insats som bidrar till att lösa två samhällsutmaningar – integration av människor med invandrarbakgrund och bemanningen av vården, kommenterade Medlearns VD Tobias Karlström i ett pressmeddelande förra året med anledning av en utbildningsinsats i Göteborg.
"Sakligt inlägg"
När Fria Tider ringer upp John-John Ernstsson upprepar han flera gånger att han inte debatterar i egenskap av representant för ett välfärdsbolag utan som privatperson.
– Det är väldigt viktigt för mig att jag gett mig in i debatten som privatperson och inte i min yrkesroll, det är väldigt viktigt för mig, säger han.
– Det poängterade jag också för Svenska Dagbladet, så det hoppas jag att även du kan respektera.
Men är det inte viktigt för läsaren att veta att du är en person som tjänar ganska mycket pengar på invandringen?
– Det handlar om läroplanen utifrån mitt perspektiv, hur man ska tolka och se den, så det har ingen som helst relevans.
Han fortsätter med att hävda att hans replik är ett "sakligt inlägg" och att läroplanen innebär ett "dilemma" för lärare som slits mellan formuleringen "kulturell mångfald" och kravet på "saklighet och allsidighet", som också finns med i läroplanen.
– Man kan ju verka för att läroplanen ska ändras, jag försökte bara lägga ett sakligt inlägg, säger Ernstsson.