Enligt Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) är brottet visserligen allvarligt nog för att läkarlegitimationen ska kunna dras in, men majoriteten av nämndens ledamöter fann ändå att han ska få behålla sin legitimation.
Enligt HSAN, som inte var enhällig i sitt beslut, har det förflutit så lång tid sedan brottet begicks att ett återkallande av legitimationen inte anses vara en rimlig åtgärd.
Tidningen Aftonbladet har tidigare granskat hur den HIV-smittade överläkaren kunnat jobba kvar som vanligt medan polisen förhalat och fördröjt utredningen mot honom, samtidigt som myndigheten hemlighållit för läkarens arbetsgivare att han var misstänkt för brottet. I februari 2010 samtidigt som polisutredningen mot läkaren pågick sökte läkaren nya dejter på nätet, avslöjade Aftonbladet.
Homosexuella brottsoffer rättslösa
Fria Tiders ledarblogg gjorde den 16 april i år en granskning av den milda domen mot överläkaren och jämförde den med andra domar där heterosexuella män dömts till mångåriga fängelsestraff för samma brott.
Ett exempel är arbetslöse Christer Aggett, 32, som 2008 dömdes till 14 års fängelse för att ha smittat två unga kvinnor med hiv. En annan 20-årig man i Skåne, som hade haft sex med ett antal kvinnor trots att han hade haft HIV sedan födseln, dömdes att betala 220 000 kronor i skadestånd till kvinnorna. Det höga beloppet dömdes ut trots att att ingen av kvinnorna hade blivit smittade med hiv, men däremot ansåg rätten att de blivit kränkta i efterhand när de fått veta av polisen att mannen var HIV-smittad, och därför var de berättigade till kränkningsersättning. Överläkaren däremot dömdes endast att betala 26 900 kronor i skadestånd till sina offer som smittades av sjukdomen och som nu får leva med bromsmediciner livet ut.