EU:s medlemsstater har ännu inte kommit överens om en gemensam fördelningar av asylsökare från tredje världen. Där är det kärvt, förklarade Stefan Löfven när han frågades ut i SVT på tisdagskvällen.
Länder som Polen och Ungern vill inte ta emot några muslimska invandrare. Men Löfven har länge förespråkat att invandrarna ändå ska fördelas proportionerligt mellan de olika medlemsstaterna.
De länder som vägrar, ska "tvingas" till det, har han till och med sagt.
Och Stefan Löfven kommer inte ge sig på den frågan.
– Ja, frågan om fördelningen är ett stort problem. Där går det riktigt trögt. Men vi tänker inte ge oss med det, och vi är tillräckligt många länder som tycker det är rimligt att alla är med och tar sitt ansvar.
Att Sverige i praktiken tar emot tusentals fler asylsökare än den gräns som regeringen satt som rimlig, beror på att Sverige "står upp för asylrätten" och att de som ändå lyckas ta sig hit har rätt att söka asyl, förklarade Löfven. Sveriges "andel" är satt till 14.000 asylsökare, men i år väntas det komma 23.000. Och det må så vara, enligt statsministern.
– Det betyder att den som kommer hit ska få söka asyl, sade han. Det är en internationell rätt, och vi viker oss inte en millimeter.
Samtidigt vill Stefan Löfven fortsätta med en så kallad restriktiv invandringspolitik för Sverige, med bland annat inskränkningar i rätten till familjeåterförening.
– Därför måste hela EU ta ansvar, påpekade han igen.
Enligt Löfven är det i dagsläget "inte hållbart" att återgå till en lika generös invandring som Sverige hade innan.