När FN-organet Unicef genomfört en global attitydstudie kring acceptansen för kvinnovåld i hemmet framträder kulturella skillnader som försvunnit i svensk debatt. Vissa kulturer skiljer sig så radikalt från europeiska värderingar att en förkrossande majoritet har förtståese för kvinnovåldet - även bland kvinnorna.
Studien omfattar inga moderna västländer där acceptansen för våld mot kvinnor antas vara försumbar. Den uppfattningen styrks av resultatet från de enda kristna europeiska länderna som valts ut. I Serbien och Ukraina ansåg 3 respektive 4 procent att det under vissa omständigheter är försvarbart att slå sin fru eller partner.
I Albanien är siffran istället 30 procent, mot 9 procent i Armenien, 7 i Georgien och 5 procent i Bosnien/Hercegovina.
I stora migrantländer som Irak, Etiopien och Somalia ligger acceptansen bland kvinnor för våld mot kvinnor på 59, 68, respektive 76 procent. Störst förståelse för en mans rätt att misshandla sin partner finns i Afghanistan, hos hela 90 procent av kvinnorna.
De hypotetiska orsakerna till misshandel som utfrågarna gav inbegrep bland annat att kvinnan lämnade hemmet utan tillåtelse, var olydig eller bråkig, brände vid maten, nekade sex eller talade om behovet att skydda sig mot HIV/AIDS.
Om svenska feminister tillägnat sig denna nya FN-statistik och därmed känner sig föranledda att börja differentiera mellan olika manskollektiv efter kulturell tillhörighet är dock högst osäkert. Den studie som visade att 63 procent av egyptiska män öppet erkänner att de sextrakasserar kvinnor har inte uppmärksammats i svenska medier och heller inte lett till slutsatsen att svenska män som grupp har en helt annan kvinnosyn än vissa grupper invandrare.
Inte heller den internationellt uppmärksammade dokumentären "Femme de la rue" har av svenska journalister bedömts vara intressant ur ett jämställdhetsperspektiv, vilket Fria Tider skrivit om. I filmen skildras hur det i muslimskt dominerade delar av Europas huvudstad Bryssel blivit svårt för kvinnor att röra sig fritt utan att mötas av sextrakasserier och könsord.