Det misstänkta våldtäktsförsöket ägde rum i samband med en julmarknad på eftermiddagen den 2 december. En kvinna ska ha blivit överfallen på en toalett på Rättviks kulturhus, där biblioteket har sina lokaler.
En 27-årig arabisk asylsökare från Iran greps samma dag och häktades några dagar senare på sannolika skäl misstänkt för försök till våldtäkt.
Chefsåklagare Fredrik Skoglund vill inte ge några mer detaljer om målet.
– Det råder förundersökningssekretess, säger han till Fria Tider.
Kom till Sverige i november
Enligt ett yttrande från Migrationsverket, som Fria Tider tagit del av, sökte 27-åringen asyl i Sverige den 9 november – bara drygt tre veckor innan det misstänkta brottet begicks. Han har varit bosatt på Fyra Hästar i Rättvik, ett före detta hotell som gjorts om till asylboende.
En pappa som bor i kommunen skickade efter händelsen på biblioteket ett mejl till kommunchef Ulf Israelsson. Han ville veta vad kommunen gör för att stoppa den brottsvåg som följt av att ett stort antal asylsökare från tredje världen anlänt till kommunen.
"Med våldtäkten på biblioteket i onsdags i minnet så undrar jag även hur kommunen tänker agera för att skydda våra barn i skolan, med tanke på att det råder skolplikt i Sverige och det således är kommunens ansvar när barnen vistas i skolan. Kan ni garantera våra döttrars säkerhet under skoltid och på vägen till och från skolan?" frågade pappan.
"Olika typer av missförstånd"
Ulf Israelsson bedyrade i sitt svar att kommunen kontinuerligt följer händelserna "tillsammans med Polisen och boendeanläggningarna för de nyanlända Rättvikare".
Han konstaterade också att olika missförstånd kan uppstå när kulturer möts:
"Som du förstår så möts olika kulturer och det kan lätt bli olika typer av missförstånd och åsiktsskillnader, men att generellt göra bedömningen att otryggheten i vår annars så trygga kommunskulle drastiskt ha förändrats bedöms av oss inte vara relevant."
Fria Tider har vid en rad tillfällen både den här veckan och förra veckan förgäves sökt kommunchef Ulf Israelsson via telefon och mejl för att ta reda på vad han menar med de så kallade kulturella missförstånd han beskriver. Först idag onsdag fick vi ett mejlsvar signerat "Rättviks kommun" där det hela beskrivs som en "misstolkning".
"Olycklig misstolkning"
"När det gäller stycket: 'Som du förstår så möts olika kulturer och det kan lätt bli olika typer av missförstånd och åsiktsskillnader, men att göra bedömningen att otryggheten i vår annars så trygga kommun skulle drastiskt ha förändrats bedöms av oss inte vara relevant.' så har stycket ryckts ur sitt sammanhang och tolkats som ett direkt svar på en i efterhand utvald fråga. Det är det inte och det har aldrig varit vår kommunchefs mening att att förringa händelsen så som det tolkats. Det är olyckligt när sådana här misstolkningar sker", står det i mejlet.
I svaret framgår det inte alls vad det var Ulf Israelsson syftade på när han tog upp kulturella missförstånd. Kommunen understryker dock att man gör sitt bästa för att se till att asylsökarna får komma i kontakt med ortsborna.
"De flesta verksamheter i kommunen, föreningar, kyrkan och många privatpersoner är engagerade i de asylsökande. Allt för att ge dem en fungerande vardag i vårt samhälle. Det innebär allt från kläder till service med datortid, litteratur, underhållning, samvaro, språkcafé med mera. I allt är det vår förhoppning att många ortsbor och asylsökande ska kunna möta varandra. Att lära känna varandra, vistas tillsammans och göra saker tillsammans innebär trygghet för alla."