Granatattackerna i Malmö
De två handgranaterna som aldrig detonerade.

Kastade handgranter mot lägenhet – frias

Publicerad 5 november 2015 kl 08.36

Inrikes. En 25-årig man åtalades för att i somras ha kastat två handgranater – som aldrig detonerade – mot en lägenhet i Malmö. Förra veckan friades han av tingsrätten för försök till grov allmänfarlig ödeläggelse. Skälet: domstolen tvekar om granaternas explosionsförmåga.
– Jag håller på att kika på det här och ska läsa domen igen och därefter får jag fatta beslut om jag vill ha hovrättens prövning, säger kammaråklagare Daniel Svensson till Fria Tider.

Dela artikeln

Fria Tider har tidigare skrivit om fallet där en 25-årig man åtalades för att ha kastat ett par granater mot ett lägenhetsfönster i Kroksbäck i Malmö. I lägenheten fanns en kvinna.

25-åringen har hela tiden nekat till att ha kastat de båda granaterna mot lägenhetsfönstret. Men polisen lyckades säkra hans DNA från båda handgranaterna. Han är dessutom igenkänd av kvinnan som uppehöll sig i lägenheten. Därför anser Malmö tingsrätt det bevisat att 25-åringen har kastat granaterna, men väljer ändå att fria honom från den potentiella granatattacken eftersom det inte är fullständigt utrett att det verkligen rörde sig om skarpa granater.

"Sammantaget innebär det sagda att utredningen inte är tillräckligt robust för att säkert kunna slå fast att handgranaterna innehöll sprängmedel och därmed skulle ha kunnat detonera. Det är alltså inte klarlagt att [25-åringen] har använt sig av ett användbart medel för att åstadkomma en explosion. Det är vidare helt outrett om han vid tillfället har haft möjlighet att välja ett tjänligt medel för att framkalla dessa effekter", står det i domen.

När vi ringer upp kammaråklagare Daniel Svensson som åtalade 25-åringen så har han tagit del av domen och överväger att överklaga målet till hovrätten.

– För tillfället så håller jag på att kika på detta, berättar han för Fria Tider.

Polisen utgick ifrån att det rörde sig om skarpa handgranater och tillkallade bombgrupp. Handgranaterna forslades bort på ett säkert sätt och destruerades senare. I efterhand finns det ingen möjlighet att analysera dem.

Enligt kammaråklagaren hade det i princip inte gått att sköta ärendet annorlunda.

– Det är ju ingen som vill ta med händerna där och pilla isär och kolla på handgranaten, säger Daniel Svensson som dock tillägger att han inte kan utesluta att vidare teknisk analys, exempelvis röntgenundersökning, av objekten hade kunnat genomföras.

– Jag är nog inte rätt man att fråga.

Trots att åklagaren inte instämmer med slutsatsen i domen så medger han att den är välformulerad.

– Tingsrättens dom är ju välskriven och så. Jag får ju naturligtvis ta fasta på vad de har skrivit och se om jag delar den uppfattningen i alla delar eller om jag har möjlighet att tro att man kan vända det i hovrätten, förklarar han.

Är du fortfarande helt övertygad om att granaterna var sprängdugliga?

– Min uppfattning är ju att det har varit på det här sättet, sen handlar det ju om bevisningen är tillräcklig. Jag gick ju på åtal på just att jag uppfattade det som att det var en sådan konkret fara som det behövs för att det ska vara ett försök till grov allmänfarlig ödeläggelse.


Nyheter från förstasidan

Cuf kräver Demiroks avgång

"Det här håller inte." Ungdomsförbundet drar tillbaka sitt stöd till kontroversielle partiledaren.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

"Var extra försiktiga." Judar och homosexuella uppmanas undvika "områden där majoriteten av invånarna är av arabisk härkomst".0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

5.500 år gamla föremål hittade vid våtmark. Arkeologernas helt unika offerfynd i Skåne.0 

Så låg IQ har de olika invandrargrupperna. Nya studien: grupp för grupp.0 Plus

Kultur

Allan Svensson är död. Folkkäre skådespelaren har avlidit.0 

Hur glömde vi klanerna?. Jonas De Geer om hjärnorna bakom gängvåldet.0