I ett inlägg på sin blogg berättar Ernius om hur alla lokaltidningar i hennes region samlades för att hålla ett slags "väckelsemöte" inför valet 2014. Man diskuterade då hur man skulle "sätta dit" SD och "bedriva agendajournalistik".
Anna Ernius skriver att det under mötet skrek i henne. Hon frågade sig om det verkligen var hennes roll som journalist att bekämpa ett demokratiskt parti snarare än att berätta sanningen.
"Tidigare inlärning, att alltid försöka mörka om det var en invandrare som begått brott, exempelvis, var litet i jämförelse. Det gick automatiskt. Men det här. Ett av partierna skulle särbehandlas och det utan rimlig anledning. Det som varit underförstått tidigare blev nu knivskarpt", skriver hon.
Ernius, som nu uppger att hon "skäms" för hur hon tidigare har agerat som journalist. Hon berättar hur hon tvingats att systematiskt mörklägga och vinkla alla nyheter som skulle kunna kunna skapa en negativ syn på invandringen från tredje världen.
"Det fick inte framkomma något negativt i invandringens spår, det enda tillåtna var att mata på med positiva goda exempel. Det var en surrealistisk tillvaro, för att använda ett aktuellt uttryck."
När hon skickades ut för att skriva om asylsökare förklarade hon att hon inte tänkte skriva något "snyftreportage".
"Ok, sa chefen och gav uppdraget till en annan reporter."
Hon fortsätter hur hon blev allt mer kritisk till hur hennes kollegor och chefer upprätthöll mörkläggningen.
"Jag fortsatte komma med förslag på morgonmötena, som brukligt är. Men mina förslag – om de handlade om något som rörde romer eller invandring med ”fel” vinkel – föll platt till marken. Jaha. Nästa förslag?"
En av hennes journalistkollegor skrev en natt till Anna Ernius på Facebook och anklagade henne för att ha delat en "främlingsfientlig" länk. Kollegan förklarade att hon därmed inte var någon "riktig journalist".
"Jag tänkte sorgset att för den personen var en riktig journalist en med rätt åsikter", skriver Ernius.