Joakim Lamotte är en oberoende journalist som föreläser på skolor om kvinnosyn och sexuella trakasserier. Han har tidigare bland annat jobbat på SVT och Uppdrag granskning.
– Nu har jag varit på ännu en skola där unga tjejer berättar att de blir sextrakasserade av nyanlända killar både på skolan och utanför skolan. De säger att de inte känner sig trygga i skolkorridorerna. De säger att de har slutat gå hem själva efter skolan. De säger att de inte åker buss själva. De säger att de inte går fram och tillbaka till sina fotbollsträningar på kvällarna själva, förklarar en upprörd Joakim Lamotte i ett videoklipp på sin Facebook.
Men när flickorna berättar för lärare och rektorer så avfärdas detta som främlingsfientlighet.
– De blir i princip kallade rasister när de berättar om sin verklighet och vad de utsätts för, säger Joakim Lamotte.
Lamotte förklarar att han har besökt skolor varje vecka under ett och ett halvt års tid, och får höra samma berättelse om och om igen: hur unga tjejer vittnar om att de blir trakasserade av nyanlända killar, och när de berättar om det, så blir de kallade rasister.
– Och många av de här killarna, som går med de här tjejerna, är ju inte ens barn! De är ju vuxna som har ljugit om sin ålder! Och de går ihop med minderåriga tjejer. Det är ju för fasen inte klokt, dundrar Lamotte.
Enligt Lamotte är trakasserierna ett problem inte bara i storstäderna, utan kanske ännu mer i de små kommunerna som tagit emot många så kallade ensamkommande. Men när han tar upp frågan med skolchefer och politiker, är det ingen som lyssnar och tar det på allvar. Landets skolor och makthavare sviker en hel generation av unga tjejer när de väljer att blunda för problemet, menar Joakim Lamotte.
– Det här handlar om att se verkligheten som den är och våga prata om den, annars kan vi inte göra något åt saken. Jag vägrar vara tyst om detta. Då skulle jag inte kunna se mig själv i ögonen. Därför frågar jag er som är tysta om detta: politiker, makthavare och skolchefer. Kan ni se er själva i ögonen när ni går upp på morgonen?