Fram till 2012 anlände ett större antal afrikanska migranter illegalt till Israel. Vid en tidpunkt uppgick antalet till hela 64.000 årligen.
Men detta stoppades av Israel. Dels hindrade man invandringen genom ny lagstiftning, dels genom att bygga en stor mur vid gränsen. Dessutom lyckades man få 20.000 invandrare att lämna landet.
Andra placerade man i stora koncentrationsläger, som Holotcentret i Negevöknen i södra Israel.
Nu vill landets premiärminister Benjamin Netanyahu genomföra det tredje steget för att få ut alla afrikaner. Enligt honom finns det nu "ett internationellt avtal som tillåter oss att deportera de 40.000 återstående infiltratörerna mot deras vilja".
– Det här är väldigt viktigt. Detta kommer göra det möjligt för oss att tömma Holotcentret i framtiden och att omdirigera de stora resurser som vi använder där, från att skydda migranter till andra behov som staten har, säger Benjamin Netanyahu.
Det som också föreslagits är att Israel ska erbjuda migranterna valet att "frivilligt" utvisas till ett tredjeland eller, om de så vägrar, placeras i ett vanligt fängelse på obestämd tid.
Men flera så kallade människorättsorganisationer har kritiserat förslaget och menar att det bryter mot internationella skyldigheter och i praktiken innebär att invandrarna hotas för att lämna landet.
– Interneringscentret Holot är ett isolerat fängelse med syfte att göra asylsökarnas liv så olyckligt som möjligt och borde ha förbjudits från första början, säger kritikerna.
Hittills har Israel endast tillåtits att utvisa migranter till tredjeland om invandrarna själva gått med på att deporteras. Men i augusti fastslog Högsta domstolen att om staten lyckas få ett tredjeland att acceptera invandrarna, och samtidigt inför en lag för detta ändamål, så kan utvisningen ske mot migranternas vilja.
Det är dock oklart om Högsta domstolen kommer tillåta obestämd internering i ett regelbundet fängelse som ett alternativ till självdeportation.
Israel har undertecknat flyktingkonventionen som hindrar ett land från att utvisa invandrare till deras ursprungsländer om de riskerar förföljelse. I Israel pågår dock en debatt huruvida eritreaner, den största gruppen av invandrare i Israel, flydde från Eritrea på grund av förföljelse eller för att förbättra sin ekonomiska ställning.