Det är mannens tio barn, som fram tills nyligen bodde i Etiopien där det inte råder krig, som nu flyttat till Sverige för att bo med sin pappa i Bräcke sedan denne för några år sedan beviljades uppehållstillstånd.
Pappan ingick i en grupp somaliska invandrare som kom till den lilla kommunen med knappt 6500 invånare för drygt tre år sedan – enligt folkbokföringen flög han i maj 2012 till Sverige från Tunisien i samband med den så kallade "arabiska våren".
Enligt förvaltningsrätten är 39-åringen sedan dess "varaktigt beroende av ekonomiskt bistånd", men ville träffa sina tio barn som bodde i Etiopien. Efter att Migrationsverket sagt nej till att betala för flygbiljetter åt de tio barnen tog pappan på eget bevåg lån och betalade själv för biljetterna och gick sedan till socialtjänsten i kommunen och krävde tillbaka pengarna som han lagt ut – 45.073 kronor. Han ansåg nämligen att de svenska skattebetalarna borde betala för flygbiljetterna åt hans familj.
Socialtjänsten sade nej och tyckte inte att flygbiljetter för att flyga in fler bidragstagare från tredje världen var något som kommunens socialbidrag skulle användas till, men mannen överklagade beslutet till förvaltningsrätten.
I onsdags förra veckan kom förvaltningsrättens dom där man kräver att skattebetalarna ska betala de 45.073 kronor som mannen lagt på flygbiljetterna. I sitt beslut skriver man bland annat att beloppet "inte anses överstiga vad en förälder i motsvarande situation skulle bekosta och ha råd med" och att "kostnaden inte heller anses vara oskäligt hög".
Ta del av hela förvaltningsrättens dom här
Den somaliske invandraren och alla barnen bor nu tillsammans i en skattefinansierad specialbostad i ett område i Bräcke där det annars bara finns ett äldreboende och ett dagis.