"Efter en dialog under dagen med partiledningen har jag ikväll meddelat Moderaternas partistyrelse att jag begär att få lämna uppdraget som ledamot i partistyrelsen", skriver Hanif Bali på sin Facebook på söndagen och fortsätter:
"Med min plattform och räckvidd får jag väldigt många tips i form länkar, uttalanden och offentliga handlingar från alltifrån poliser och lärare till journalister. Min publicering av handlingen och att jag först inte namngav källan har sargat förtroendet och därmed lämnar jag mitt partistyrelseuppdrag."
Bali förklarar också att han slutar på Twitter, där han har 84.000 följare.
"Jag kommer driva min politik här på Facebook, i TV och riksdagskammaren men inte längre på Twitter", klargör han.
Enligt statsvetaren Andreas Johansson Heinö kan det vara riskabelt att tysta en så populär person som Bali precis innan valet.
– Han är i vissa avseenden större än sitt parti, en av deras absolut största profiler, och han har ett sätt att kommunicera som det uppenbart finns en stor efterfrågan på, säger Johansson Heinö till TT.
Och i sociala medier är folk chockade och kritiska till Moderaternas behandling av Bali. Många förstår inte ens vad det är han gjort för fel, eftersom han spridit en offentlig handling. Att UD skulle ha avlyssnats genom signalspaning från främmande makt, något som Bonniertidningen Dagens Nyheter skriver, saknas det bevis för.
"Ska man anklaga någon, särskilt en riksdagsledamot, för att ha spridit vidare sådan information som uppsnappats olagligt av främmande makt bör man allt ha mer på fötterna än DNs insinuationsjournalistik ... Det är något mycket märkligt i hela denna soppa. Valåret 2018 har bara börjat och det ser redan ut så här. Urk", skriver Moderaternas tidigare partisekreterare Sven Otto Littorin på Facebook.
"Vad är det för fel @hanifbali gjort??? Obegriplig historia från början till slut. Om detta är grund för uppsträckning lever vi förmodligen i George Orwells 1984", skriver läkaren David Eberhard på Twitter.
"Om @hanifbali själv kommit fram till att han ska sluta använda Twitter är en sak. Men om @nya_moderaterna tvingar en folkvald att sluta kommunicera via en specifik kanal finner jag det anmärkningsvärt", skriver Jenny Sonesson och påpekar att sociala medier är en infrastruktur för debatt – det som politiker ska syssla med.
"Vad är det som gör att jag inte fattar någonting av denna historia? 1. Vad var det i informationen som Bali twittrade ut som var så brännbart? 2. Varför skulle rysk signalspaning vara en rimligare förklaring än det vanliga att folk pratar med varandra?", skriver Jörgen Huitfeldt.
Håller fullständigt med. Vad är det för fel @hanifbali gjort??? Obegriplig historia från början till slut. Om detta är grund för uppsträckning lever vi förmodligen i George Orwells 1984. https://t.co/jxTHDIjvVP
— David Eberhard (@EberhardDavid) 18 mars 2018
Vad är det som gör att jag inte fattar någonting av denna historia?
— Jörgen Huitfeldt (@JHuitfeldt) 18 mars 2018
1. Vad var det i informationen som Bali twittrade ut som var så brännbart?
2. Varför skulle rysk signalspaning vara en rimligare förklaring än det vanliga att folk pratar med varandra?
https://t.co/7zamv6UkOQ
Om @hanifbali själv kommit fram till att han ska sluta använda Twitter är en sak. Men om @nya_moderaterna tvingar en folkvald att sluta kommunicera via en specifik kanal finner jag det anmärkningsvärt. Sociala medier är ju infrastruktur för debatt. Politiker ska debattera.
— Jenny Sonesson (@JennySonesson) 18 mars 2018
Man misstänker alltså att UD avlyssnas men DN väljer att lägga fokus på Hanif Bali. Väldigt märkligt faktiskt.
— Anela Murguz (@anelamurguz) 18 mars 2018
Det här är sjukt. Journalister och partimotståndare har bedrivit en häxjakt mot @hanifbali, vissa för att skada M medan andra har blivit nyttiga idioter för samma syfte. De @nya_moderaterna borde dock ha försvarat sin populäre politiker istället för att vingklippa honom. Fy M! https://t.co/1eRMX5bNKt
— Björn Håkansson (@bjornhakansson) 18 mars 2018
Såhär tror jag det är:
— Markus Uvell (@markus_uvell) 18 mars 2018
1. Twitter förlorar en viktig borgerlig opinionsbildare när @hanifbali tystnar
2. DN-drevet om ”avlyssning” verkar ha saknat all substans
3. Bilden av Nyheter Idag är kraftigt överdriven
4. Givet den situation som uppstått var det som skett nog oundvikligt
Kan det inte vara så att Oksanen är lite av en konspirationsteoretiker som utgår ifrån att främmande makt spionerar på honom för att han är en så oerhört viktig person? https://t.co/Udbryz7WRv
— Mattias Lindberg (@lindbergpolemik) 17 mars 2018