Det är Stockholmspolisen som nu får ja av Länsstyrelsen att använda både kameraövervakning och så kallade ljuddetektorer för att bekämpa brott i det invandrartäta Järvaområdet.
Mikrofonerna ska identifiera så kallat framkallat ljud, alltså ljud från sådant som skottlossning, explosioner, skrik och glaskrossning.
På detta sätt ska polisen snabbt larmas om pågående brott. Ljuddetektorerna kopplas nämligen direkt till polisens ledningscentraler. Därmed behöver polispatruller inte vänta på larm från utomstående personer, utan ska omedelbart få ett sms.
– Jag vet att polisen i New York sedan länge framgångsrikt använder sig av mikrofoner. Men det här är första gången en polismyndighet i Sverige får tillstånd vad jag känner till, säger Joakim Söderström, ansvarig för kameraövervakningen, till SvD.
Ljudupptagningar ska dock inte få sparas. Inte heller ska samtal mellan personer få spelas in.
Enligt Joakim Söderström kommer troligen hundratals mikrofoner sättas upp i Järvaområdet någon gång under nästa år. De kommer inte vara synliga för allmänheten.
Sedan en tid tillbaka finns 55 övervakningskameror som övervakar kriminaliteten i förorterna. De hjälper polisen att bevisa vilka det är som begår brotten i de problemtyngda områdena. Kamerorna i Rinkeby, Tensta och Husby ska nu få sitta kvar i minst fem år till, enligt Länsstyrelsens beslut.