Det är Glöm aldrig Pela och Fadime, Origo, ett resurscentrum mot hedersförtryck i Stockholm, samt olika myndigheter som alla vittnar om att fler och fler i Sverige söker hjälp mot hedersvåld.
Bara hos Origo är ökningen 50 procent sedan 2015.
Dessutom menar organisationerna att förtrycket har trappats upp och blivit hårdare i landets så kallade segregerade förorter.
– I vissa områden är förtrycket påtagligt. Ju fler landsmän i ett område, desto starkare påtryckningar är det att man lever enligt hedersnormerna och desto fler vakande ögon, säger Dilek Baladiz, enhetschef på Origo, till TT och påpekar att det troligen är mycket svårt för ungdomarna att leva under ständig övervakning av omgivningen.
Vad ökningen beror på rådet det delade meningar. En del menar att det bara beror på en ökad "medvetenhet" bland människor.
Precis hur många som är drabbade av hedersförtryck är inte fullständigt klarlagt. Forskare vid Stockholms universitet menar dock att så många som var tredje flicka med två utlandsfödda föräldrar kan vara utsatt. Det innebär att närmare en kvarts miljon – 240.000 – unga personer i Sverige lever under hedersförtryck.
Dessutom är mörkertalet stort.
Enligt Sara Mohammad vid Glöm aldrig Pela och Fadime måste Sverige införa kännbara straff för de som utövar hedersförtryck.
Straffen ska ha en tydligt avskräckande effekt, menar hon, så att förövarna noga tvingas fundera över vilka konsekvenserna blir innan de agerar. Inte förrän sådana regler finns, ska man börja arbeta med att förändra värderingar, menar hon.
Enligt Mohammad finns det en stark symbolisk betydelse inom hedersvåldet. Hon tar ett hedersmord i Årsta som exempel. Där hade mannen stympat kvinnans ansikte genom att skära av näsan, läpparna och öronen. Att skära av öronen symboliserar att kvinnan inte har lyssnat på mannens normer och värderingar.