Foto: Etiopisk militär

Här är filmen som media mörkade

Publicerad 10 januari 2012 kl 11.15

Inrikes.De terrordömda journalisterna i Etiopien kan själva ha anlitat de 15 gerillasoldater som i somras sköts till döds i Ogaden­provinsen under en eldstrid med etiopisk militärpolis. ”Det är det vi väntar på, en mindre privatarmé för att ta oss över gränsen”, säger Martin Schibbye i en film som visar hur svenskarna planerade att ta sig till regionen. En film som svensk media har valt att inte visa.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den första juli förra året som Martin Schibbye, tidigare redaktör för den kommunistiska tidningen Rebell, greps i Etiopien tillsammans med sin fotograf Johan Persson. Enligt svenska medier hade de båda journalisterna olagligt tagit sig in i Ogadenprovinsen i sydöstra Etiopien genom att resa tillsammans med den terrorstämplade gerillan ONLF.

Men åklagarens bevisfilm mot svenskarna, som presenterades redan under rättegången mot dem i oktober, visar att det inte bara handlat om något resesällskap. Filmen har dock aldrig visats i svensk media, trots att en version från etiopisk tv bland annat lades upp på nätet.

I videon hörs Martin Schibbye säga:

- Vi har hyrt beväpnade vakter, plural, för att ta oss över gränsen illegalt inne i Somalia. Och som han sa till oss vår ”fixare” i förrgår: Alla har ett vapen, så vi måste bara se till att ha fler vapen än alla andra. Så det är det vi väntar på, att rekrytera en mindre privatarmé i Galkacyo som kan ta oss över gränsen.

Tilltaget kom att kosta 15 människor livet, när den 31-årige journalistens privatarmé kämpades ned till siste man av etiopisk militär. Själva klarade sig dock de båda vänsterprofilerna med några mindre skråmor.

- Vi slet av oss tröjorna så att de skulle kunna se att vi har vitt skinn, att de inte ska skjuta mot oss, säger journalisterna i slutet av videon, där de förhörs av etiopisk militärpolis.

Samtidigt väcker den i Sverige hittills okända filmen frågor om de båda journalisternas yrkesheder. I ett Skype- eller möjligen telefonsamtal på hotellrummet kan Johan Persson höras diskutera med en svensktalande kollega, troligen svensk, hur man ska vinkla reportaget om gerillan när man väl kommit hem.

Av samtalet framgår att Persson är bekymrad över att det verkar vara gerillan och inte Lundin Oil som är huvudproblemet för civilbefolkningen i området. Han konstaterar att gerillan kom till flera platser först efter att bolagen hade dykt upp under 2006, varpå stridigheterna inleddes och civilbefolkningen kom i kläm.

- ONLF är rätt grisiga, de spelar med många människoliv. De borde veta att när de attackerar så kommer ett par hundra civila att dö eller bli gripa sen efteråt, för de kommer att kopplas ihop med ONLF.

Huruvida Johan Persson har tänkt låta denna insikt komma sina svenska läsare tillgodo är emellertid mera oklart.

- Det är ju inte vår uppgift att moralisera över deras gerillataktik, säger han.

Men när det gäller hur Lundin Oil ska utmålas i reportaget har Persson däremot vinklingen klar för sig:

- Vi kommer inte att säga att Lundin håller på med folkrättsbrott. Däremot kan vi säga att de är "på väg", föreslår han i telefonsamtalet.

Det är ännu oklart varför samtliga svenska medier har valt att inte publicera filmen. I synnerhet då flera av dem var på plats under rättegången när bevisningen presenterades. I sitt reportage från platsen citerade DN-journalisterna Mats J Larsson och Philip Ramqvist några repliker ur filmen, för att sedan lägga allt fokus på att en tv-sänd version av videobevisningen hade manipulerats ljudmässigt, trots att åklagaren visade både råmaterialet och tv-versionen för rätten.

Artikeln uppdaterad 10/1


Nyheter från förstasidan

Aschberg fick Bonniers stora hederspris – för sin kamp mot "mörka krafter"

Hedras med Stora jounalistpriset. Samtidigt prisas Kalla faktas trollfabriksreportage som "Årets avslöjande".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.