Unga marockaner som kommer till Sverige saknar ofta helt asylskäl och väljer sedan att ägna sig åt kriminalitet och drogmissbruk.
Genom ett nytt samarbete mellan Sverige och Marocko, där fingeravtryck används, kan nu fler utvisas tillbaka till arablandet.
2016 var antalet verkställda utvisningar till Marocko 75, mot 135 förra året.
– Vi har fått tillstånd ett väldigt bra samarbete med marockanska myndigheter, och fått en fungerande rutin som vi är väldigt nöjda med, säger Per Löwenberg som är gruppchef på nationella gränspolissektionen, till Ekot.
I de ärenden som nu går via Marocko kan 75 procent av personerna identifieras. Detta eftersom svenska myndigheter har fått tillgång till en stor databas med fingeravtryck i Marocko. Av detta har man kunnat dra slutsatsen att nästa alla marockaner ljugit om sin ålder.
Bland de som sagt att de är under 18 år har uppgifterna visat sig vara felaktiga i hela 90 procent av fallen, förklarar Per Löwenberg för Ekot.
Och även om utvisningarna ökar, så är det fortfarande ett mycket svårt jobb att genomföra, påpekar gränspolisen. Detta bland annat eftersom de som ska utvisas lever under så problematiska förhållanden.