I slutet av maj röstade regeringen, med stöd av allianspartierna, igenom det kontroversiella värdlandsavtalet, som ger den USA-ledda krigsalliansen Nato möjlighet att operera på svensk mark i händelse av krig.
Två riksdagsledamöter för Miljöpartiet, Carl Schlyter (ordförande i EU-nämnden), och Valter Mutt (partiets utrikespolitiske talesperson) hade inför omröstningen högljutt kritiserat avtalet och röstade även emot det.
Igår rapporterade SVT Nyheter att både Schlyter och Mutt petats från sina respektive uppdrag av Miljöpartiets ledning.
– Man ser en rädsla av att regeringsduglighet bara är tystnad och lydnad. För mig är regeringsduglighet att kunna sprida sina visioner, och att försvara varje kompromiss. Miljöpartiet behövs mer än någonsin samtidigt tystar man idédiskussionen, sade Carl Schlyter i samband med detta.
Han ersätts i EU-nämnden av ingen mindre än Åsa Romson, som nyligen tvingades avgå som språkrör för partiet.
Utrensningen fick till följd att två av Miljöpartiets andra talespersoner, Jabar Amin och Annika Lillemets, lämnade sina uppdrag i protest. Enligt Amin är det Gustav Fridolin som har fört partiet i en mer "repressiv" riktning. Den 34-årige yrkespolitikerns toppstyrning ska också ha skapat en "väldigt dålig arbetsmiljö".
– Den jag vet som står högst ansvarig för den här lydnadskulturen, det är tyvärr Gustav Fridolin, säger Jabar Amin till Sveriges Radio.