Flygvärdinnorna har fått direktiv från företagsledningen om att de måste bära slöja vid flygningar till den muslimska diktaturen – något de vägrar göra. Därför har flygvärdinnornas fackförbund UNAC gått ut och talat om att bojkotta rutterna till Iran så länge kravet på slöja kvarstår, skriver brittiska Telegraph.
Franska kvinnor betraktar den muslimska sedvänjan att kvinnor måste bära slöja som djupt kränkande och religiösa huvudbonader är förbjudna i publika franska skolor och arbetsplatser. Det är till och med olagligt att bära heltäckande slöja som niqab eller burka på offentlig plats i Frankrike.
– Det är inte vår sak att döma dem som bär huvudbonader eller slöjor i Iran. Men det vi fördömer är att det är obligatoriskt. Flygvärdinnor måste ha rätt att vägra dessa flygningar, säger Flore Arrighi, ordförande för UNAC.
Flygvärdinnornas vägran att bära slöja ställer till det för Air France som försökt förmå dem att ge med sig. Det atomavtal som slöts nyligen mellan oljerika Iran och Västvärlden öppnar upp en helt ny marknad för flygbolaget med goda chanser att tjäna pengar.
– Tolerans och respekt för de länder vi betjänar är en del av vårt företags värderingar, säger en talesman för flygbolaget syftande på att flygvärdinnorna helt enkelt borde göra som de blir tillsagda.
Från och med den 17 april är det tänkt att Air France ska återuppta sina flygningar till Teheran och bolaget förhandlar med facket om en lösning. UNAC:s krav är att flygningarna till den muslimska diktaturen görs frivilliga för flygvärdinnorna utan repressalier i form av löneavdrag eller inskränkta karriärmöjligheter. Flygvärdinnorna har dock sagt att de går med på att arbeta på rutter till Iran, men bara om de slipper ha den enligt dem kränkande muslimska huvudbonaden på sig.
De franska flygvärdinnornas militanta motstånd mot slöjor står i skarp kontrast till svenska feminister som i ett upprop sommaren 2013 tog på sig slöja för att visa muslimer i Sverige sitt stöd i det så kallade "hijabuppropet". Uppropet kom efter att några muslimska kvinnor uppgivit att de utsatts för rasistiska attacker på grund av att de bär slöja. Någon liknande aktion har svenska feminister däremot inte gjort för svenska kvinnor som utsatts för överfall, våldtäkter eller sexuella övergrepp på grund av att de är svenskar.