Samtidigt som 600.000 utrikes födda människor går till jobbet i Sverige varje vecka är det alldeles för många invandrare som fastnat i ett utanförskap och inte kommit in i det svenska samhället, heter det bland annat på DN Debatt. För att komma till rätta med det problemet ("möta den utmaningen") presenterar partiet ett nygammalt integrationspolitiskt program där bland andra det välkända språktestet kommer till användning igen.
Sammantaget kommer detta att göra Sverige till en vinnare i globaliseringen, tror utbildningsminister Jan Björklund, integrationsminister Erik Ullenhag och biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni.
Bland annat ska det gå att ta bort bidrag från den som tackar nej till ett jobb eller andra åtgärder, något som Folkpartiet även gick till val på 2010. För personer med socialbidrag vill man införa ett aktivitetskrav i form av till exempel kurser.
Ett annat välkänt förslag är att ta bort den retroaktiva föräldrapenningen som innebär att det utgår lika många föräldradagar för ett barn som är fött utomlands som för ett barn fött i Sverige, även om barnet vuxit upp när familjen invandrar.
Även tidigare har Folkpartiet gått till val på hårdare tag mot invandrare. När Lars Leijonborg inför valet 2002 lanserade förslaget om ett språktest för medborgarskap ökade partiet kraftigt i opinionen och landade på 13,3 procent. I den senaste mätningen från SCB fick partiet 5,5 procent. I verkligheten har man dock stått för en motsatt politik, där bland annat generösa invandrarförmåner som introduktionsersättning och instegsjobb har delats ut till den nyanlända befolkningen.