Från terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

Vänsterakademiker: Otryggheten i Sverige bygger på "okunskap" och "inte verkliga faror"

Publicerad 30 juli 2018 kl 11.19

Inrikes. Brottsligheten i Sverige minskar och risken att utsättas för dödligt våld är lägre än någonsin. Dock anser ändå många svenskar att kriminaliteten i landet ökar, men det kan förklaras med en "låg kunskapsnivå" hos folket, säger sociologen Hanna Sahlin-Lilja till P4 Kristianstad.

Dela artikeln

Det är en ljus bild av Sverige som målas upp i P4 Kristianstad på måndagsmorgonen.

Många svenskar upplever visserligen en ökad brottslighet och otrygghet i landet. Men det beror "låg kunskapsnivå" bland folket, förklarar Hanna Sahlin-Lilja, forskare i sociologi vid Lunds universitet.

Den upplevda otryggheten stämmer inte överens med hur verkligheten ser ut i Sverige, enligt henne.

I själva verket minskar brotten, det dödliga våldet är historiskt lågt och folk kan leva bättre och längre liv än "någonsin" tidigare, säger hon.

Hanna Sahlin-Lilja framhäver att det har skett en brottsminskning i Sverige under 2000-talet men att BRÅ:s så kallade Nationella trygghetsundersökningen på samma gång visar att 80 procent av människor uppfattar det som att brottsligheten ökar.

– Idag är det historiskt låg risk att dö eller skadas av våld i Skandinavien. Det är svårt att beskriva en historisk period när färre har dött på grund av våld. Vi lever längre och är friskare än någonsin. Om det finns en ökad otrygghet i samhället så måste man leta efter förklaringar till den på andra ställen än i brottsutvecklingen, säger Hanna Sahlin-Lilja till P4.

Enligt Sveriges Radio menar Sahlin-Lilja att den upplevda känslan av otrygghet bygger på "okunskap" och "inte verkliga faror" som människor kan utsättas för. Hon tycker dock ändå att man ska ta folks upplevelser på allvar, oavsett hur verklighetsfrånvända de är. Ett mer "inkluderande samhälle" skulle öka folks trygghet, hävdar hon.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0