Enligt Salonius-Pasternak kan Försvarsmakten inte längre försvara Sverige. Armén är i princip utraderad, luftförsvaret så gott som avskaffat och stridsflygplanen kan inte angripa markmål på stora avstånd.
Sammantaget innebär den borgerliga regeringens nedskärningar att försvarsgrenarna förlorat nästan all sin kapacitet.
Den svenska försvarspolitiken går nu ut på att Sverige ska få hjälp från utlandet i händelse av att landet skulle angripas men det är en ytterst riskabel politik, varnar Charly Salonius-Pasternak. Och det är inte bara svenskarnas säkerhet som riskeras, utan stabiliteten i hela Österjöregionen.
"Ett land som i århundraden har bidragit till regional säkerhet har på minde än ett halvt årtionde blivit en konsument av säkerhet", konstaterar Salonius-Pasternak i Utrikespolitiska institutets publikation.
I och med värnpliktens avskaffande försvann de sista delarna av det gamla svenska försvaret, avsedd för försvar av hemlandet. Istället har vi nu ett yrkesförsvar för såväl fredsbevarande insatser som regelrätta anfallskrig inom ramen för utländska operationer.
Sveriges oförmåga att försvara sitt eget territorium är numera allmänt känd i omvärlden. I december förra året tvingades överbefälhavare Sverker Göranson erkänna att Sverige i bästa fall skulle kunna försvara sig mot en ett anfall i en vecka, och då förutsatt att det rör sig om ett angrepp med ett begränsat mål.