Läkarlegitimation utfärdas dock inte i Sverige utan att klara ett kunskapsprov, det så kallade AT-provet. Men invandrarna får göra provet hur många gånger som helst, tills de i värsta fall lär sig frågorna utantill.
Socialstyrelsen ser ändå kunskapsprov som ett sätt att skydda samhället från bluffande invandrare och vill införa det för fler yrken.
– Vi vill ha kunskapsprov för alla legitimationsyrkena. Då skulle det bli lättare att komma åt problemet med falska papper, säger Åsa Wennberg vid Socialstyrelsen till TT.
Idag jobbar många invandrare från tredje världen som läkare inom den svenska vården trots att de saknar legitimation. Tidigare har företrädare för AT-Nämnden gått ut och varnat för att gräddfilen för olegitimerade invandrarläkare hotar patientsäkerheten.
I Sverige underkänns 40 procent av läkarna med en examen utanför EU när de gör AT-provet, medan bara 2 till 4 procent av läkarna med svensk utbildning misslyckas med samma prov.
Dessutom kan invandrarna skriva om provet så många gånger att de lär sig frågorna utantill och blir godkända som läkare ändå.
"Det faktum att man kan genomgå AT-provet ett obegränsat antal tillfällen och att man kan arbeta som olegitimerad läkare trots att man underkänts vid upprepade tillfällen är inte tillfredsställande ur patientsäkerhetssynpunkt", skrev företrädare för AT-Nämnden i somras på SvD Brännpunkt.