"Vi är upprörda men framför allt oroliga föräldrar till flickor som går på Osbecksgymnasiet. Våra flickor uttrycker vad som närmast kan beskrivas som sexuella ofredanden på i princip daglig basis", skriver föräldragruppen
Flickorna känner sig särskilt otrygga när de ska gå till och från sina klassrum i paviljongerna: "det busvisslas, gapas, skriks på andra språk och smygfotograferas".
"Även otillbörliga närmanden har förekommit i form av sexistiska kommentarer och ord på andra språk som våra flickor numera förstår", skriver föräldrarna.
Rektorerna uppges känna till problemet men vidtar trots det inga som helst åtgärder för att komma tillrätta med det.
"Istället upplever våra flickor att problemet förminskas och inte tas på allvar samt bollas över på flickorna. De skall inte gå ensamma på skolans område utan med kompisar är förslaget på lösningen på problemet, i alla fall enligt era rektorer."
"Vi kan förstå men aldrig rättfärdiga eller acceptera att en skev kvinnosyn gör att våra döttrar blir utsatta för sexuella trakasserier varje dag. Det rör sig, enligt våra flickor, om en gruppering nyanlända elever som håller till i paviljongerna", fortsätter föräldrarna.
I mejlväxlingen med kommunen, som Fria Tider tagit del av, framgår att verksamhetschefen och avdelningschefen vid Kultur- och utvecklingsnämnden i måndags höll ett möte med rektorerna och företrädare för socialkontoret för att prata om de sexuella trakasserierna. Kommunen försäkrar att detta inte är "något som vi lägger locket på eller vill förminska något, tvärtom så tar vi det på fullaste allvar".
Föräldrarna bjöds sedan in till ett möte med verksamhetschefen Ulf Mattsson på stadshuset den 23 maj. Men föräldrarna tackade nej till mötet av rädsla för "repressalier och negativa konsekvenser" och eftersom de inte ville att deras döttrar skulle exponeras med än de redan gjort.
Kommunen lovar dock att sätta in åtgärder för att minska problemet, bland annat genom att jobba med "socialisering av normer".
"Det som kommer att hända på skolan nu är att vi stärker upp med extra personal som kan röra sig i områdena som skolledningen har ringat in där eleverna uttrycker oro kring när de rör sig mellan olika hus, område. Vi kommer i det långsiktiga arbetet inom kommunen koppla på olika professioner som ska kartlägga och arbeta med socialisering av de normer och värden som samhället står för och som man får förhålla sig till", skriver Ulf Mattsson och avdelningschefen Ingela Månsson i ett mejl till föräldrarna.