Etableringsreformen gav få jobb

Publicerad 1 juli 2012 kl 14.33

Inrikes.Det blev ingen succé med den nya etableringsreformen, som skulle hjälpa nyanlända invandrare till att få jobb snabbare. I Uppsala län saknar 95% av deltagarna fortfarande jobb,.

Gilla artikeln på Facebook

Regeringen startade i december 2010 den nya etableringsreformen för att snabba på processen med att få ut nyanlända invandrare i arbete. Reformen flyttar ansvaret från kommunen till Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Försäkringskassan.

Sedan reformen startade så har 10 694 personer deltagit, varav 184 i Uppsala län. Efter ett och ett halvt år så har bara nio av deltagarna kommit ut i arbete i länet, knappt fem procent rapporterar UNT.

Håkan Hillerstig från Arbetsförmedlingen, är ansvarig för reformen i Uppsala län och tycker det är på tok för tidigt att säga hur det har gått och man ska inte dra några slutsatser än.

– Första tiden handlar mycket om att hitta en bostad, få ordning på barnomsorg, etablera sig i samhället och börja med SFI, säger Håkan Hillerstig.

En rapport från Statskontoret kom nyligen, där de på uppdrag av regeringen granskat reformen och hur den fungerar i praktiken. Reformen har fått väldigt mycket kritik, då de läggs allt för stor vikt på sociala frågor och hjälp, än på själva jobbfrågan.

– Det kan jag delvis hålla med om. Vi behöver fokusera mer på jobben. Tidigare låg det stora ansvaret på kommunen och det har varit mycket fokus på bosättning och SFI. Nu ska vi prata jobb mycket tidigare, redan första dagen gör vi det, med tolk, säger Håkan Hillerstig.

Håkan tycker också att arbetsförmedlingen måste börja marknadsföra invandrare bättre, så fler företag vill satsa och anställa.

– Nyanlända har erfarenheter med sig från sina länder som vi inte alltid tar till vara på. Det måste vi hjälpa dem att marknadsföra, säger Håkan Hillerstig.

Maisoun Zaza jobbar som etableringslots i Uppsala, och hon menar att de nyanlända invandrarna behöver mycket hjälp med att betala räkningar och olika myndighetskontakter. En nyanländ invandrare får tillgång till sin lots tre timmar i månaden, vilket Maisoun tycker är för lite tid.

– Det räcker inte med tre timmar. Dyker de upp brev som de inte vet vad det är så kan man inte säga att nej, dina timmar är slut, vi ses nästa månad. Man måste hjälpa dem, det är det många lotsar som gör, säger Maisoun.

Maisouns lön är provisionsbaserad, och ger henne bonus när hon lyckas få ett jobb till en nyanländ invandrare som deltar i reformen. Hennes jobb går ut på att knyta kontakter och nätverk med näringslivet, för att få fram jobb. Men få företag vill satsa på nyanlända invandrare.

– Jobb är det viktigaste och det måste gå fort. Språket är inte alltid så viktigt, man lär sig ofta mer när man är ute och jobbar, säger Maisoun.

Integrationsministern och Folkpartisten Erik Ullenhag, är en av de ledande krafterna bakom reformen. Han välkomnar kritiken och lovar förändring.

Fria Tider har tidigare skrivit om etableringsreformen, Invandrare kan ”tacka nej” till jobb – får behålla bidragen ändå.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Högskolefördumningen

IQ-studie: Kognitiva nivån allt lägre. Genomsnitts­intelligensen hos vanligt folk passeras – just nu.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Vi går mot ett samhälle där en liten klick av globala PK-oligarker styr över en jättelik och högbelånad underklass.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Majoritet av svenskarna vill lämna landet

Nya siffran: 51 procent. Jobbet håller oss kvar – men de flesta siktar nu på att lämna Sverige efter yrkeslivet.0 

Ekonominyheter

Föll över en procent direkt vid öppning. Samtidigt rusar guldet till nya prisrekord.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Här får han plötsligt nog av PK-propagandan. "En vän till mig betalar numera beskyddarpengar för att sonen inte ska bli attackerad på väg till skolan."0 Plus

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Festival bjuder in Yasin – då drar kommunen in stödet. Brännbollsyran går miste om 450.000 kronor efter bokningen.0 

Här är "Pärlan" – årets fulaste nybygge – i all sin prakt. "Gråsuggan" sopade mattan med rivalerna på Kasper Kalkon-galan.0