Under sensommaren sade chefen på Vattenfall Försäljning, Jonas Stenbeck, att månadspriset på el var det högsta på 10 år för just augusti månad.
De svenska elpriserna är till stor del produkt av den skandinaviska vattenkraften. Sedan mätningarna startade på 50-talet har tillrinningen av vatten aldrig varit så låg som detta sommarhalvår, då denna sommar slog värmerekord. Detta höjde elpriserna, paradoxalt nog redan i slutet av en varm sommar, skrev Dagens Industri i augusti.
Men nu är det vinter och det kalla värdet har börjat elda på elpriserna ytterligare. Produktionsbegränsningarna sedan sommaren ger nu tydlig effekt.
Under november har snittpriset på rörlig el hamnat på 50 öre/kWh i huvudsakligen Mellansverige. Detta är ungefärligen en 60-procentig prisökning i jämförelse mot samma period för ett år sedan, rapporterar Veckans Affärer.
– Med tanke på den oväntat varma sommaren är det svårt att sia om vintern men vi ser att det kommer att bli kallare inledningsvis i december, säger Jonas Stenbeck enligt VA.
Av allt att döma är Sveriges elförsörjning härmed utlämnad till naturens krafter och just nu verkar inte dessa vänligt inställda till landets hushåll och landets industri.
Enligt historieböckerna byggdes kärnkraften ut i Sverige under oljekrisens 1970-tal för att skapa stabil energiförsörjning åt hushåll och stabila energipriser åt företagen som skulle kunna förbli internationellt konkurrenskraftiga. Bland annat byggdes reaktorerna i Ringhals, Ågesta, Barsebäck och Forsmark.
År 1999 rapporterade tidningen Ny Teknik att Sveriges företagare internationellt sett hade låga elpriser. Ironiskt nog stängdes den första reaktorn vid Barsebäck det året, och den andra 6 år därefter – vilket blev startskottet för situationen på energimarknaden idag.