Kvinnan hade ett så kallat barnmorskekontrakt vid Nyköpings kvinnoklinik som gick ut på att hon skulle få studielön under sin utbildning till barnmorska i utbyte mot att hon arbetade i två år på kliniken när utbildningen var avslutad.
Det stod ingenting om aborter i kontraktet, men kvinnan fick klart för sig att sådana ingrepp genomfördes på förlossningsavdelningen förklarade hon att hon själv inte kunde medverka vid aborter på grund av sin trosuppfattning. Då valde landstinget att neka henne anställning.
Barnmorskan, som idag tvingas pendla till Norge, krävde skadestånd med hänvisning till att hennes religions- och samvetsfrihet enligt artikel 9 i Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna hade kränkts.
Men idag beslutar tingsrätten att någon sådan kränkning inte skett och att kvinnan ska nekas skadestånd. Enligt domen ska alltså en barnmorska i Sverige kunna förväntas både att förlösa barn och att vara med och avsluta barnets liv inne i mammans mage.
"Tingsrätten gör bedömningen att detta innebar en inskränkning av hennes rättigheter, men att det var en tillåten inskränkning. Landstinget har rätt att ha vården ordnad så att den förutsätter att alla barnmorskor medverkar vid abortvård. Det var inte fel av Landstinget att kräva att de barnmorskor som anställs ska kunna medverka vid aborter", skriver tingsrätten.