Ekonomen Tino Sanandaji konstaterar att den Bonnierägda tidningen den här gången försöker föra sina läsare bakom ljuset genom att vrida på begreppen.
DN hänvisar nämligen till en undersökning från Örebro Universitet där ordet "bidragsberoende" definierats på ett helt annat sätt än vad som är normalt i dagligt tal, då det oftast avser personer som lever på bidrag.
Istället undersöker studien huruvida socialbidrag "är beroendeframkallande, ungefär som tobak", och hur denna typ av beroende skiljer sig mellan inrikes och utrikes födda. Studien säger inte någonting om hur den faktiska fördelningen av bidrag ser ut mellan de två grupperna ett ämne som DN noga undviker.
I själva verket visar offentlig statistik att det är ungefär sju gånger mer sannolikt att en genomsnittlig invandrare lever på bidrag än att en infödd svensk gör detsamma. Enligt en sammanställning av siffror från Socialstyrelsen och SCB kammar utrikes födda, som utgör ungefär 15 procent av befolkningen, hem majoriteten av det totala ekonomsiska biståndet i Sverige, vilket motsvarar en överrepresentation om 8,6.
Storyn publicerades även av statliga SVT och bygger på en TT-artikel. När engelskspråkiga The Local skrev en egen version av referatet valde man att sätta den direkt felaktiga rubriken "Swedes and immigrants rely on benefits equally".
"[R]ubrikerna och artikeltexten [är] noggrant designade för att förmedla budskapet att invandrare enligt 'forskning' inte får mer socialbidrag än svenskar. Detta är att våldföra sig på sanningen givet invandrares enorma överrepresentation som socialbidragstagare", skriver Tino Sanandaji på sin blogg.
Tidigare i sommar uppmärksammade han hur DN skrivit en artikel om en OECD-rapport som där påstods visa att invandringen varit en vinstaffär för Sverige. Detta trots att resultatet av rapporten i själva verket pekade på det motsatta: att invandringspolitiken innebar en stor ekonomisk förlust för det svenska samhället.
När Peter Wolodarski i våras tillträdde som ny chefredaktör för DN lovade han att tidningen hädanefter skulle satsa mer på "agendasättande journalistik" i frågor som rör invandringspolitiken.