Den brittiska tidningen The Sunday Times har intervjuat en talesman för Syrienrebellerna som uppger att de får hjälp av brittisk underrättelsetjänst stationerad på Cypern. Detta är det första tecknet på att brittisk militär har en dold roll i det över ett år långa inbördeskriget, där syriska myndigheter tampas med utlandsstödda rebeller, skriver tidningen.
Spionerar från Cypern
Talesmannen säger att brittiska myndigheter "känner till samarbetet och samtycker till 100 procent" att brittisk militär vidarebefordrar underrättelseinformation från "baser på Cypern" till rebellerna med turkisk militär som mellanhand.
- Brittisk underrättelsetjänst observerar händelseutvecklingen noga, från Cypern. Det är väldigt användbart, säger rebelltalesmannen till The Sunday Times.
Storbritannien har två militära baser på Cypern.
"Vi lade oss i bakhåll"
Enligt talesmannen har den mest värdefulla informationen hittills varit syriska försvarsmaktens truppförflyttningar mot staden Aleppo, där ett utdraget slag äger rum.
- Britterna avlyssnar radiotrafik och vi fick veta om syriska arméns truppförflyttningar i förtid och vi slog mot dem med framgång, säger talesmannen.
Tunga kulsprutor via CIA och MI6
Det har sedan tidigare varit känt att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA hjälpt rebellerna med "logistik", något som talesmannen bekräftar. Han säger att rebellerna fått satellitbilder från USA "i flera månader" samt att CIA tillsammans med sin brittiska motsvarighet MI6 har tillsett att rebellerna fått tunga kulsprutor för att kunna skjuta ned helikoptrar, via mellanhänder i Qatar och Saudiarabien.
Även brittiska flottan spionerar på syriska försvarsmakten och ger information till rebellerna. Bland annat har rebellerna fått information om vapenleveranser på ryska fartyg.
Idag kommer också uppgifter om att den tyska militära underrättelsetjänsten är involverad på rebellernas sida. Tyska Bild am Sontag skriver idag att ett tyskt spionskepp kryssar utanför Syriens kust och bevakar regeringsstyrkornas förflyttningar. Enligt tidningen har man en visibilitet som sträcker sig 60 mil in i landet från kusten.
Utlandsstödet viktigt för rebellerna
Storbritannien har tidigare skänkt omfattande krigsmateriel till rebellerna. Bland annat radaranläggningar, radioutrustning, skyddsvästar och annat fältmateriel, samt motsvarande 300 miljoner kronor i "humanitärt stöd".
Fria Tider har tidigare rapporterat om The Guardians kartläggning av ledare i den syriska rebellrörelsen, där det framkommer att den till stor del är skapad av amerikanska utrikesdepartementet genom finansiellt stöd flera år bakåt i tiden. Bland annat är flera av ledarna medlemmar i amerikanska neokonservativa lobbygrupper samt Bilderberger-gruppen.