Böneutropen möjliggjordes efter att Samhällsbyggnadsnämnden i höstas förklarade att skyddsbestämmelse "m" i detaljplanen från 1994, som förbjuder böneutrop i området, är en "nullitet". De närboende som fram till nyligen förlitat sig på detaljplanen och de löften som gjordes när moskén började byggas 1998 om att böneutrop aldrig skulle bli aktuella fick därmed lära sig ett nytt begrepp.
På det sociala mediet Twitter skrev Moderaterna inför omröstningen igår att "#moderaterna i #botkyrka yrkar bifall till förslaget om böneutrop i Fittja. SD enda parti som yrkar avslag".
Twittermeddelandet föll däremot inte i god jord bland väljarna, inte en enda replik på twittermeddelandet var positivt inställd till Moderaternas beslut om att yrka bifall till förslaget. En twittrare påminde Moderaterna om tidigare moderata partiprogram som tar upp vikten av att motsätta sig "den alltjämt växande agitation, som sträfvar att afkristna vårt folk". En annan undrade om inte religionsfrihet även innebär rätten att få slippa religion.
De sverigedemokratiska politikerna Östen Granberg, Theresé Kanervainen och Robert Stenkvist motiverade sitt nej till böneutrop på följande sätt.
"Sverigedemokraterna ser med stor oro på att böneutrop skulle tillåtas i Fittja Moské. Böneutrop är en form av religiös propaganda i det offentliga rummet och har ingen historisk hävd i vårt land.
Sverigedemokraterna anser därför att böneutrop inte hör hemma i det svenska kulturarvet och kan inte jämföras med Svenska kyrkans klockringning som har en tusenårig tradition."
De politiska partier som igår gemensamt sade ja till böneutrop var Moderaterna, Folkpartiet, Tullingepartiet, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet samt Miljöpartiet. I och med kommunfullmäktiges ja till böneutrop igår skjuter man samtidigt ytterst över frågan till polisen att fatta beslut om. Polisen kan som sista instans säga nej till böneutrop om de bedömer att de står i strid med den lokala ordningsstadgan om att rikta meddelanden till allmänheten med högtalaranläggning.