I höstas sade Jansson till nyhetsbyrån Direkt att det inte finns någon framräkningsbar punkt för när hushållens skuldsättningsgrad leder till att kreditbubblan brister. I USA brast det vid 120 procent medan man i Danmark klarade sig betydligt längre.
- Men det är ett problem när skulderna stiger snabbt, konstaterade han.
Idag ligger 6 procent av svenskarna på över 900 procent i skuldkvot och 19 procent ligger över 600 procent. Just 600 procent är dessutom medeltal för nya bostadslån i Stockholm, enligt Riksbanken.
Att skaffa fram pengar för att betala igen lånen är det få som klarar. Ekonomibloggaren Lars Wilderäng konstaterar att större delen av svenska folkets tillgångar idag är låsta i bland annat pensioner, försäkringsbolagens buffertar och i boendet.
"Det rör sig till större delen om illikvida tillgångar. Och svenska folkets totala skuldsättning kan inte lösas genom att skuldsatta säljer sina bostäder. Skall det inte ske med förluster så måste någon annan låna pengarna, och samhällsproblemet total skuldsättning kvarstår därmed", skriver han.
Den åldersgrupp som har tjänat mest på den ökade skuldsättningen, den så kallade 68-generationen, har lämnat efter sig yngre bolåntagare som idag betalar större delen av sin inkomst i ränta på lånen som de tagit för att kunna köpa bostäder av denna äldre generation. Men att även nästa generation skulle kunna belåna sig mer än vad 70- och 80-talister nu gör är inte trovärdigt, menar Riksbanken.
– Det finns bara ett sätt att få ned skuldnivån och det är att krascha. Det går inte med en stark BNP-tillväxt som många hoppas på, sade riksbankschefen Per Jansson när han frågades ut om situationen på bostadsmarknaden i riksdagens finansutskott vid årsskiftet.
Uttalandet går att se på riksdagens webbtv men återgavs aldrig i de stora tidningarna - trots att både SvD och DN hade reportage från den penningpolitiska utfrågningen. Nyhetsbyrån Direkt publicerade dock ett referat som återgavs i DI.
"Vad som är extra kul här är att Schibsted/SvD:s näringslivssidor inte nämner en rad om Janssons hårda ord, utan begränsar sig till budskapet att hushållens skulder är så höga att man inte kan sänka räntan. För mycket skulder på redaktionen?" frågar sig bloggaren Lars Wilderäng i ett inlägg om den penningpolitiska utfrågningen.
På onsdagen släppte SvD och kreditupplysningsföretaget UC en bolånekarta som visar i vilka kvarter svenskarnas bolåneskulder är som störst. Listan toppas av Strandvägen på Östermalm, men i övrigt har kartan mycket stora likheter med den journalistkarta som spreds på nätet för några år sedan.
Ingela Gabrielsson är privatekonom på Nordea. Hon säger till SvD att särskilt unga familjer tar stora risker på bostadsmarknaden. För många av dem går större delen av lönen åt till att betala bolån.
– Många lever ur hand i mun idag. De pengar som kommer in på lönekontot försvinner ut under samma månad. Det fungerar så länge ekonomin rullar på men händer något så är sårbarheten stor.
Exakt när bostadsbubblan spricker är dock svårt att säga. Hittills har regeringen med finansminister Anders Borg i spetsen agerat kraftfullt för att tillföra likviditet i banksektorn när utlåningen har bromsats upp. Samtidigt har Fredrik Reinfeldt, med stöd av övriga allianspartier och av Sverigedemokraterna, försökt blåsa upp bostadspriserna i framförallt Stockholms innerstad ytterligare genom att tillåta så kallade ockerhyror vid andrahandsuthyrning av bostadsrätter.