I onsdagens osignerade huvudledare konstaterar Dagens Nyheter att det är "problematiskt" att hålla folkomröstningar och slår fast att det är bäst att istället låta politikerna bestämma.
"Att vända sig direkt till väljarna är särskilt problematiskt i just den typ av konstitutionella frågor där det oftast sker, eftersom dessa rör grundläggande rättigheter och suveränitet", skriver tidningen och fortsätter:
"Ett demokratiskt styrelseskick förutsätter trots allt inte bara majoritetsstyre utan också skydd för minoriteter."
Tidningens chefredaktör Peter Wolodarski gick under helgen ett steg längre och kallade David Cameron för en "nolla" eftersom premiärministern hade tagit beslut om att låta britterna folkomrösta om EU-medlemskap.
På Dagens Industri vill den politiske redaktören PM Nilsson inte vara sämre i en ledare där utgångspunkten för resonemanget är att "demokrati är större än folkmakt". Han skriver rakt ut att folkomröstningar som den i Storbritannien visar att "de demokratiska ambitionerna i internationella samarbeten som EU bör minskas".
En sådan slutsats "är inte så odemokratisk som man kanske kan tro", försäkrar dock Nilsson, och hänvisar till att även exempelvis domstolar och företag står utanför demokratisk kontroll.
"Den centrala frågan nu bör inte vara hur folket ska få mer makt i EU utan hur EU, i likhet med medlemsländerna, ska skyddas från plötslig folkmakt", avslutar PM Nilsson.
Demokrati är större än folkmakt. Varför det inte är självklart att EU behöver ökat folkligt inflytande: https://t.co/61rU95vaag
— PM Nilsson (@NilssonPM) June 28, 2016