USA-valet
Bernie Sanders.

Bernie Sanders vägrar ge upp – beredd ta strid på kongressen

Publicerad 5 juni 2016 kl 10.46
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Demokraternas presidentaspirant Bernie Sanders har ännu inte gett upp kampen om att nomineras till partiets presidentkandidat vid kongressen senare i sommar. Det skriver AP idag.

Dela artikeln

Vare sig Sanders eller mot­ståndaren Hillary Clinton har än så länge säkrat det antal delegater som krävs för att nomineras till Demokraternas kandidat.

Nu på tisdag väntar en ny "supertisdag" då primärval hålls i delstaterna Kalifornien, Montana, New Jersey, New Mexico samt North och South Dakota. Sammanlagt står över 800 delegaters röster på spel, medräknat de så kallade "superdelegaterna".

– Det är extremt osannolikt att minister Clinton kommer ha det nödvändiga antal bundna delegater som krävs för att deklarera seger på tisdagkväll, sade Sanders till journalister igår kväll.

– Jag har hört rapporter om att minister Clinton sagt att det kommer vara över på tisdagskväll. Jag har hört rapporter om att media, efter att New Jersey-resultaten kommit in, kommer förklara att allt är över. Det är helt enkelt inte sant.

Demokraternas superdelegater utgörs av partiets ledamöter i USA:s kongress, tidigare presidenter och vice presidenter, sittande delstatsguvernörer, medlemmar i partiets nationella kommitté (DNC) och andra etablerade och kända partihöjdare. De har alla rösträtt på partikongressen som hålls 25 till 28 juli och de får rösta på vilken kandidat de vill.

Sammanlagt är de 715 stycken och sannolikheten är stor att det blir de som i slutändan avgör om Clinton eller Sanders tar hem nomineringen. Ingen av de båda kandidaterna ser nämligen ut att säkra nomineringen enbart genom de primärval och interna omröstningar som hålls i de olika delstaterna.

I sådana fall kommer Sanders fortsätta kampen om president­nomineringen hela vägen till kongressen, i synnerhet om han vinner mot Clinton i Kalifornien. En vinst där innebär att han går om Clinton räknat i antal bundna delegater och hennes försprång består då enbart i hennes betydligt starkare stöd från partietablissemanget.

– Med andra ord, Demokraternas nationella kongress kommer bli en omstridd kongress, säger Sanders som är mycket kritisk till systemet med superdelegater.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hyllades i media som "charmig, vänlig ung man". Domaren trodde han läst fel: "Hur kan något sådant inträffa?"0 Plus

Mer från Utrikes

Efter att arresteringsorder sökts mot Netanyahu. Republikanerna överväger sanktioner mot internationella domstolen.0 

"USA går ur Nato om Trump vinner valet"

John Bolton övertygad.. Den här gången händer det, enligt legendariske höken.0 

Sköt ihjäl bråkig black lives matter-demonstrant – benådas

Agerade i självförsvar.. Guvernören: "Det kan inte någon vänsteråklagare ändra på".0 

Vetenskap

Färre unga vuxna får antidepressiva. Avbrott i kraftiga ökningen.0 

Tecken på atmosfär runt jordlik planet. Upptäckten med James Webb-teleskopet.0 

Kultur

Trump hotar stämma svenskiransk regissör. Skildras som ond våldtäktsman i ny film.0 

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0