Skattepengarna går till det privatägda företaget Fazer, som drar in stora summor på det rådande asylkaoset. För samtliga boende i Trängslet, 420 asylsökare, rör det sig om matkostnader på 240.000 kronor per dygn eller drygt 87 miljoner kronor per år.
– Klart vi också tycker att det är mycket pengar. Bakom detta ligger att det vid Trängslet redan fanns ett företag som hade avtalet för verksamhet i kök och restaurang. Därför blev det så här, säger Maria Löfgren enhetschef på Migrationsverket, till DT.
Men trots de skyhöga matkostnaderna – som är högre än en genomsnittlig lön efter skatt i Sverige och helt bekostas av de svenska skattebetalarna – är asylsökarna kraftigt missnöjda med maten. Så sent som för ett par veckor sedan inledde de en protest genom att slänga maten i soptunnan.
– Det är dålig mat och flera hundra personer äter inte. Vi tycker inte om maten och vi vill ha arabisk mat, sade asylsökaren Morsi Habashi till DT.
När de första bussarna med asylsökare anlände till Trängslet i slutet av oktober vägrade många av invandrarna att kliva av, eftersom de ansåg att boendet låg för avsides.
I samband med att boendet öppnade fick de soldater som tidigare uppehållit sig vid lokalerna, som ligger nära ett skjutfält, flytta ut i skogen.
Enligt Migrationsverkets regler får matkostnaderna inte vara högre än 150 kronor per person och dygn. Men eftersom Fazers restaurang stod med på avtalet måste myndigheten köpa sin mat därifrån. Maria Löfgren försäkrar dock att myndighetens ambition alltid är "att hålla ned skattebetalarnas kostnader".
"TJUVAR": Asylsökare på ett annat boende, Norrbygården i Fagersta, släppte i november en film som visade deras matstrejk: