Arbetsförmedlingens senaste statistik, som presenterades idag, visar på en arbetsmarknad med sjunkande arbetslöshet i alla län.
I slutet på juli var arbetslösheten 6,9 procent, jämfört med 7,3 procent för ett år sedan. 339.000 personer i hela landet är numera inskrivna som arbetslösa, 17.000 färre än förra året.
Det är dock betydande skillnader i arbetslöshet mellan olika delar av landet, från 4 procent i Gotlands län till över 9 procent i Gävleborg, Södermanland och Skåne, skriver Arbetsförmedlingen.
Arbetslöshetsnivån bland utrikes födda har minskat från 21,8 procent till 19,9 procent på ett år. Samtidigt har arbetslösheten bland inrikes födda gått ned från 3,9 till 3,6 procent.
Enligt Arbetsförmedlingen är det nu viktigt att skapa fler låtsasjobb så att arbetslösheten bland invandrare minskar ytterligare.
– Arbetslösheten minskar tydligt bland både inrikes och utrikes födda, men det är fortfarande stora skillnader i arbetslöshet. För att fler nyanlända ska få jobb är utbildning och subventionerade anställningar viktiga, säger Andreas Mångs, analytiker på Arbetsförmedlingen.
– Jobben fortsätter att växa fram på bred front och vår senaste prognos visar att högtrycket på svensk arbetsmarknad består även nästa år. Utbildade inom hälso- och sjukvård, pedagogik, data och IT eller bygg är extra eftertraktade på arbetsmarknaden, fortsätter han.
Att nyanlända får "subventionerade anställningar" sätter frågetecken kring hur arbetslösheten egentligen ser ut bland invandrare:
Idag släpper AF sin månadsstatistik. Arbetslösheten för inrikes födda ligger på 3,6 och för utrikes födda landar den på 19,9. Det är viktigt att skapa låtsasjobb för att få dessa i arbete enl AF. Så den stora frågan är, hur ser arbetslösheten ut för utrikes födda, på riktigt? pic.twitter.com/GHplVErgXI
— Sofie Bergqvist (@BergqvistSofie) 13 augusti 2018