Arbetsförmedlingen spår en positiv konjunkturutveckling de kommande åren som kommer tillföra 46.000 jobb under 2015 och 59.000 under 2016. Antalet arbetstillfällen ökar framförallt i privat och offentlig tjänstesektor.
– Man kan säga att utmaningarna är väldigt stora, samtidigt som vi arbetar på en stark arbetsmarknad där jobben blir fler. Att arbetslösheten inte går ned så mycket beror på att väldigt många vill in på arbetsmarknaden, säger myndighetens prognoschef Tord Strannefors.
Att väldigt många vill in på arbetsmarknaden beror på den höga invandringen till Sverige som står för i princip hela arbetskraftsökningen.
- "Hela arbetskraftens ökning och nästan hela sysselsättningsökningen på 111.000 sker bland utrikes födda", står det i pressmeddelandet.
Arbetsförmedlingen generaldirektör Mikael Sjöberg påstår att det ”behövs en stor nettoinvandring till Sverige på kort och lång sikt” för att täcka försörjningsbehovet när allt fler svenskar går i pension, men nämner inte försörjningsbördan som tillkommer av den stora andelen invandrare som är och förblir arbetslösa.
Arbetsförmedlingen ser en polariserad arbetsmarknad växa fram där en stor grupp av framförallt lågkvalificerade invandrare samtidigt som det uppstår arbetskraftsbrist inom offentlig sektor och legitimationsyrken.
– Och ena sidan kommer vi att ha en ökad andel människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, samtidigt kommer vi ha en del sektorer som har svårt att hitta den kompetens de vill ha.
Det innebär ett svårare jobb för arbetsförmedlingen vars grundläggande uppdrag är att matcha arbetslösa med arbetsgivare på arbetsmarknaden. I april 2015 hade arbetsförmedlingen 53.000 inskrivna med en utbildning lägre än grundskola och 63.000 personer som saknar gymnasiekompetens. Antalet inskrivna utan grundskole- och gymnasiekompetens väntas öka enligt prognosen.
– Drygt 30 procent av de inskrivna kommer att sakna gymnasiekompetens under de här åren. Och i den gruppen finns det 53.000 som saknar grundskolekompetens. Det är ett jätteproblem, säger Tord Strannefors.
Ungdomsarbetslösheten i Sverige är 24 procent, enligt uppgifter från SCB. Arbetsförmedlingen tror att arbetslösheten bland ungdomar kommer att minska framöver.