En förkolnad pergamentrulle som en forskargrupp hoppas kunna läsa med ny teknik.

Antik litteratursamling kan bli läsbar med ny teknik

Publicerad 20 januari 2015 kl 23.54

Historia. Närmare 1800 oläsbara pergament som legat begravda under aska efter vulkanen Vesuvius utbrott 79 e.Kr har länge gäckat forskarna. Nu kan den antika litteratursamlingen äntligen komma att bli läsbar tack vare ny röntgenteknik.

Dela artikeln

År 79 e.Kr fick vulkanen Vesuvius, efter att ha varit sovande i omkring 800 år, ett kraftigt utbrott och begravde flera städer i det dåvarande romarriket under ett tjockt lager aska. Staden Pompeij är den mest kända av dessa städer – en annan är Herculaneum vid den italienska västkusten.

När Herculaneum började grävas ut under 1700-talet upptäcktes ett gammalt antikt biblikotek med 1785 pergamentsrullar i ett av husen. Rullarna är förkolnade och tidigare försök att rulla upp några av dem har misslyckats och istället gjort att de fallit sönder.

Nu hoppas en forskargrupp dock kunna läsa pergamentsrullarna, utan att behöva försöka rulla upp dem, med hjälp av en ny röntgenteknik. Tekniken bygger på att olika material har olika brytningsindex och på så sätt hoppas man kunna urskilja det förkolnade bläcket från den förkolnade pergamentsrullen, skriver Nature.

Forskarna tror att huset som biblioteket låg i en gång i tiden tillhörde kejsaren Julius Caesars svärfar och att litteratursamlingen därför kan ha varit hans. Bland pergamenten har man bland annat hittat verk av den kände romerske filosofen Lucretius samt av Filodomeus – en grekisk filosof från nuvarande Jordanien som avled i Herculaneum någon gång på 30-talet f.Kr, skriver vozpopuli.com.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

5.500 år gamla föremål hittade vid våtmark. Arkeologernas helt unika offerfynd i Skåne.0 

Så låg IQ har de olika invandrargrupperna. Nya studien: grupp för grupp.0 Plus

Kultur

Allan Svensson är död. Folkkäre skådespelaren har avlidit.0 

Hur glömde vi klanerna?. Jonas De Geer om hjärnorna bakom gängvåldet.0